Паметник на Пенчо Кубадински – вдъхновител и организатор на един от най-срамните епизоди в близката ни история, т.нар. възродителен процес – няма да има. На 3 септември общинският съвет на град Лозница, Разградска област, реши да отмени разрешението за поставяне на бюст на висшия функционер на БКП.

Като основание общинарите посочват факта, че „личността на Пенчо Кубадински е исторически свързана с дейността на БКП в качеството му на ръководен деец на партията“ и „поставянето на негов паметник противоречи на чл. 3, ал. 1 от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен“.

„В чл. 2, ал. 1, т. 2 на същия закон е посочено, че ръководните дейци на БКП са отговорни за съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи, а в т. 2 на ал. 2 е закрепено, че комунистическият режим, действал в Република България, е отговорен за системното нарушаване на основните човешки права, като подтискаше цели групи от населението, обособени по религиозен и етнически признак. В тази връзка 41-вото народно събрание прие на 11.01.2012 г. Декларация, с която заяви категоричното си осъждане на асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България, включително и така наречения възродителен процес. С оглед на това поставянето към днешна дата на паметник на един от ръководните дейци на БКП се явява неморално и незаконосъобразно“, гласи документът след заседанието на общинския съвет в Лозница.

За решението пръв съобщи писателят Захари Карабашлиев във фейсбук, един от интелектуалците, подписали откритото писмо срещу паметник на Кубадински.

„Колко нелепо, че в XXI век се занимаваме с тези глупости – пише Карабашлиев. – Но имаме добра новина около паметника на Пенчо Кубадински: вчера, 3 септември 2018 г., общинският съвет в Лозница е взел решение, с което отменя предишното си решение от 31 май 2017 г. за поставяне на паметник на Пенчо Кубадински в града. Дали от писмото е имало полза? Не знам. Но ако едно гражданско действие е довело до конкретен резултат – значи има смисъл. Нужен е отпор.“

 

 

"Площад Славейков"