Популярността на френския президент Еманюел Макрон отбеляза забележителен спад от 10 пункта за един месец, предаде Франс прес, цитирайки публикувано днес проучване на социологическия институт Ифоп за сп. "Пари мач".

Само 31 на сто от французите одобряват дейността на президента спрямо 41 на сто миналия месец. Премиерът Едуар Филип е загубил 3 на сто, достигайки до подкрепа от 35 на сто.
Това е най-ниското равнище на популярност за Макрон от встъпването му в длъжност през май миналата година. Той се представя дори малко по-зле от предишния президент Франсоа Оланд, който имаше популярност от 32 на сто на същия етап от своя мандат, през септември 2013 г., отбелязва Франс прес.

Само 32 на сто от французите одобряват икономическата политика на Макрон, а 68 на сто са на противоположното мнение. Само 22 на сто смятат, че той разбира какво ги притеснява.
Точно преди почивката си Макрон беше разтърсен от скандала с бившия си телохранител Александър Бенала. Президентът е подложен на постоянни критики от опозицията и трябва да извърши промени в правителството си, засегнато от оставката на популярния министър на екологията Никола Юло. Освен това правителството се занимава от няколко дни с радикални промени в данъчното законодателство.

Проучването на Ифоп е извършено онлайн. В него са участвали 1015 души на възраст над 18 години.

БТА