Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов се появи със синя каска на заседанието на съвета на коалицията в понеделник. Очевидно за да покаже желанието си да го играе миротворец - като аналогия със сините каски на ООН. Каракачанов играе и въздържал се в бурните спорове в тройната "патриотична" коалиция, в която отношенията между лидерите на НФСБ Валери Симеонов и на "Атака" Волен Сидеров са крайно изострени.

Миротворческите хумористични опити на Каракачанов обаче останаха кой знае защо неразбрани в социалните мрежи. Това не е колаж, предупредиха потребители под снимката на вицепремиера с каска. Според много от коментарите подобна снимка е "нелепа".

"Пичове, това не е смешно, не е и тъжно, дори не е трагично - това е образът на гнилата плът на институционалния разпад, една снимка на тоталната разруха на държавността.

Това е държавата-анекдот, виц, комедия на абсурда, в който измираме като народ, защото нация няма, а самата тя - държавата е само очертание върху картата с бодлива тел за прасета", коментира Иван Червенков, автор на едни от най-помнещите се колажи във фейсбук.

Той предложи видео ДС+ "за нуждата от каските". 

Каракачанов беше масово оприличен на добрия войник Швейк, прочутия персонаж на Ярослав Хашек.

Друг потребител на фейсбук реши да направи сравнение между личността и качествата на военния министър на България в началото на 20 век и сегашния Красимир Каракачанов.

Някои отбелязоха, че дори каската е сложена наобратно на главата на Каракачанов.

И още за аналогията с Швейк:

Други даже дадоха и име на избраната от военния министър каска - модел "Красикар 2018". 

Ето и още няколко предложения какво би стояло добре на главата на лидера на ВМРО: