Колкото по-дълго Доналд Тръмп е американски президент, толкова по-голяма е вероятността антиамерикански сили да вземат връх в Германия и да я хвърлят в прегръдките на Русия и Китай, предупреждава ветеран на германската дипломация в интервю за Ройтерс днес.

"Колкото по-дълго Тръмп остане на власт, толкова по-трудно ще бъде да се противопоставиш на тези в страната и другаде в Европа, които от Виетнамската война насам настояват, че трябва да скъсаме връзките с побойничката Америка", казва председателят на Мюнхенската конференция за сигурност Волфганг Ишингер, бивш посланик на Германия в САЩ.

"Ще стане много по-трудно за германското правителство да поддържа курса и да защитава тези отношения", добавя той. "И силите, призоваващи за по-близки отношения със страни като Русия и Китай могат да бъдат окуражени".

Ройтерс припомня, че Тръмп изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и от ядрената сделка с Иран и заплаши да оттегли страната си от Световната търговска организация.

Той неколкократно нападна Германия заради външнотърговския й излишък и недостатъчните според него отбранителни разходи, разочаровайки страна, която дълго беше виждала в Америка своя най-близък съюзник извън Европа и опора на своята сигурност и отбрана.

Изследване на центъра за проучване на общественото мнение "Пю" миналата година показа, че само 35 процента от германците имат благоприятно мнение за Съединените щати на Тръмп. Според друго изследване, на фондация "Кьорбер", германците виждат Тръмп като по-голям външнополитически проблем от авторитарните лидери в Северна Корея, Русия и Турция.

На този фон някои германски политици призовават правителството да търси по-близки връзки с Москва и с Пекин - две авторитарни сили, чиито ценности се различават от либералната демокрация, изградена от Германия през седемте десетилетия, които с американска помощ я вдигнаха от пепелищата на Втората световна война. Канцлерката Ангела Меркел, силна привърженичка на близките отношения със САЩ, се противопоставя на тези призиви.

Ишингер изразява особена загриженост за това, че Тръмп използва санкциите като оръдие на външната политика и заплашва да накаже германски и други фирми, включени в съвместния с Русия проект за газопровод "Северен поток"- 2.

"Ако САЩ наложат санкции, за да предотвратят "Северен поток" - 2, последствията за трансатлантическите отношения ще бъдат отровни", казва той. “Дори да имате съмнения за смисъла на "Северен поток"-2, трудно е да го видите като сериозно нарушение и основания САЩ да налагат възгледите си на европейците".

Ишингер похвали Меркел за това, че е формулирала необходимостта Германия да стане по-независима, но каза и че е край време думите й да се превърнат в дела.