Треньорът на "Манчестър Юнайтед" Жозе Моуриньо се е съгласил на 1 година условна присъда по делото за укриване на данъци от испанската хазна, информира в. "Ел Мундо".

Всъщност става въпрос за две обвинения за по шест месеца лишаване от свобода. Прокуратурата в иберийската страна погна Специалния за финансови нарушения на стойност 3,3 милиона евро. Според "Ел Мундо" той ще плати 1,98 млн.

Разследването започна през миналата година, малко след като стана ясно, че "на мушката" е и Кристиано Роналдо. Когато преди месеци Жозе се яви пред съда в Мадрид опита да подведе журналистите, че се е съгласил на глоба и всичко ще се размине просто така. Оказа се, истината е малко по-различна.

Моуриньо е "забравил" да декларира пари по имиджови права в периода 2011-2012 г., когато беше треньор на "Реал" (Мадрид). Любопитно е, че за финансовите дела на треньора и на Кристиано Роналдо се грижи една от фирмите на техния мениджър Жорже Мендеш. Роналдо също бе "клиент" на прокуратурата и плати доста по-солидна финансова санкция - 16,7 млн. евро, като се твърди, че това е една от основните причини да напусне "Реал" (Мадрид) в посока "Ювентус".

Според фирмата на Мендеш не ставало въпрос за укриване на данъци, а за особеност в испанската данъчна система, която била въведена след идването на двамата в Мадрид и ги подвела.