Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места остава в сила - очаквано. Провените в Закона за здравето на депутатите от НФСБ на вицепремиера Валери Симеонов бяха отхвърлени с шарено мнозинство и солидна доза "въздържали се" депутати в първия пленарен ден за есенния политически сезон. 25 избраници изразиха подкрепа, 65 бяха против, а 45 отказаха да вземат отношение.

Решението идва ден, след като Симеонов и НФСБ поставиха условие да бъде спрян "законодателния бойкот" на предложенията им. Въпросният "бойкот", според партията на вицепремиера, се организира от коалиционните му партньори и в "Обединени патриоти", и от ГЕРБ. 

Предложенията на НФСБ предвиждаха хотелите, заведенията, корабите, летищата и стадионите да имат разрешение за обособяване на зони за пушачи - тоест да се върне стария режим за пушене, който бе заменен с тотална забрана на тютюневия дим, въведена от ГЕРБ на 1 юни 2012 г. Условието беше зоните да не заемат повече от 50% от търговските площи. Разписаните предложения включваха и двойно увеличаване на глобите при констатирани нарушения на забраната за тютюнопушене.

"С промените в този закон искаме да защититим непушачите. Ако не бъде приет ще бъдат ощететени всички, които посещават заведения и след определен час започва пушене до тях", обясни Георги Колев от "Обединени патриоти".

Контрира го социалистката Валентина Найденова: 

"Този законопроект е удар по това, което е постигнато със забраната за тютюнопушенето"

Шефката на комисията по здравеопазване в НС Даниела Дариткова (ГЕРБ) обяви, че неспазването на забраната за тютюнопушене не е основателен мотив за промяна в закона, а по-скоро налага извода, че контролът трябва да бъде засилен.

В същото време за обществено обсъждане е пуснат друг законопроект за промяна в Закона за здравето. Той е на ресорното министерство и в него се настоява за точно обратното на идеите на Симеонов и НФСБ. А именно - още по-строги правила против тютюневия дим на закрито, нова дефиниция що е то "закрито помещение", завишени санкции при нарушения на забраната и спиране и на пушенето на "водна лула" - тоест на наргилета, в които няма тютюн.