Един от тримата подали оставки министри - на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, може и да остане на поста си. Тази версия циркулира от няколко дни - тоест, че неговата оставка няма да бъде внесена в Народното събрание за гласуване от премиера Бойко Борисов.  

Първо водачът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди сутринта, че в партията има "спонтанна подкрепа" за министър Нанков и начина му на работа от близо половината кметове на ГЕРБ по места. Такава има и сред народните представители от управляващата партия. По-късно в кулоарите на Народното събрание Цветанов пък използва условно наклонение, попитан за бъдещите министерски рокади: 

"Ако бъдат внесени оставките от министър-председателя Бойко Борисов, от парламентарната група на ГЕРБ те ще бъдат подкрепени". 

Въпросът какво ще бъде внесено за гласуване от премиера ще се решава на ново заседание на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" идния понеделник. В момента Борисов е на посешение в Израел. По дуите на Цветанов на сбирката, която се проведе снощи, не е ставало дума за разместване на министерски ресори, каквито слухове също циркулират. 

Оставките на транспортния министър Ивайло Московски и на вътрешния министър Валентин Радев, също подадени заради катастрофата край Своге, не се очаква да бъдат ревизирани. Дали ще има и други сменени обаче - няма потвърждение, въпреки е в събота Борисов лично намекна, че има претенции към работата и на други кадри в екипа си. 

В защита конкретно на министър Нанков днес се изказа и депутатът от "Обединени патриоти" - в частност от ВМРО Искрен Веселинов. Той е председател на комисията по регионална политика в Народното събрание и по думите "отстраняването на министър Нанков ше доведе до сериозна вреда". Щели да пострадат и въвеждането на тол системата, и реализацията на проектите от водния цикъл в общините. Позицията на ВМРО като цяло е по-мека от тази на НФСБ, които заявиха, че ще гласуват "против" и трите подадени оставки. 

Хората на вицепремиера Красимир Каракачанов обаче също нарекоха подхода с оставките заради Своге, особено преди да е приключило разследването на причините за трагедията, е погрешен. 

От "Обединени патриоти" единствено лидерът на "Атака" Волен Сидеров към момента декларира подкрепа за поисканите от Борисов оставки на тримата министри. 

Ако наистина се стигне до "спасяването" на министър Нанков, то това ще е третата поред подадена и оттеглена оставка в третото правителство на Бойко Борисов. Първият случай бе с министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Да тръгна да се оттегля от поста си заради познанството си с Гинка Върбакова - кандидат-купувач на "ЧЕЗ-България" чрез "Инерком" и разрадилия се скандал. Тази оставка не бе гласувана. 

След това Бойко Борисов поиска смяната на социалния министър Бисер Петков  - заради продължилите дълго протести на майките на деца с увреждания. Самите майки обаче казапа, че не искат тази оставка и тя няма да реши нищо. В резултат Борисов, който по това време беше на посещение в Турция, "отмени" министерската рокада.