“Ал Капоне, на чиято съвест тежат над двеста убийства, влезе в историята като един от най-кръвожадните престъпници.  В най-новата му биография, която провокира много полемики, се оспорва версията, че е бил психопат. Описва се семейния му жвот и се прави опит да бъде представен човек, способен да изразява чувства”, пише в своя публикация журналистът от Ей Би Си Хосе Сеговия.

Според епизод от биографията, когато Ал Капоне е разбрал, че срещу него има заговор за разправа, той поканил участниците в заверата на пищна вечеря. Поканата приели трима гангстери от сицилиански произход – Джон Скализе, Алберт Анселми и Джозеф Джинта. Когато пристигнали и се настанили край масата, телохранители на Ал Капоне ги завързали за столовете и зверски ги убили. Случило се е през юни 1929 г.

В сцена от американския филм “Недосегаемите” на режисьора Брайън де Палма се показва как лично Ал Капоне с щека удря жестоко по главата един от враговете си.

Робърт де Ниро изигра ролята на Ал Капоне в "Недосегаемите".

Истина ли е обаче, че действително Ал Капоне е присъствал на убийството?

“Изглежда доста съмнително, когато облаците над главата му се сгъстяват, да е рискувал арест и обвинение в съучастие в такова очевидно престъпление”, уверява Дейдре Беър, авторка на книгата “Ал Капоне – живот, наследство и легенда”.

Според Хосе Сеговия авторката на книгата искала да опровергае мита, че Ал Капоне е бил кръвожаден психопат. Тя обрисува сложния характер на човека, който е бил безпощаден в престъпния си бизнес, но в семейството и личния си живот е бил хуманен и предан.

Обожавал е сина си. През 2025 г. Ал Капоне е платил 100 000 долара за операция на детето си, припомня в публикацията си Хосе Сеговия. Ал Капоне е поръчвал убийства, а същевременно в годините на Голямата депресия е открил и финансирал столови с благотворителна цел.

Бил е екстравагантен и от нищо не се е лишавал. Джобовете му винаги били пълни с пачки пари, които щедро е раздавал на бедни. Внушавал е страх, но същевременно е печелел симпатии.

В книгата “Ал Капоне – живот, наследство и легенда” авторката описва случай, когато в мразовита вечер в ресторант влиза млад продавач на вестници. Той моли Ал Капоне да си купи един брой. Ал Капоне купува от момчето всичките, но му дава такава сума, каквато по онова време може да спечели за цял месец квалифициран работник.

В публикацията си Сеговия цитира изследване на Харвардския университет. Според проучването от 1920 до 1933 г. Ал Капоне е ръководил престъпната си организация като империя. В Чикаго е контролирал стотици публични домове, казина, дори нелегални барове по време на сухия режим. Престъпният му бизнес процъфтявал благодарение на това, че е плащал “заплати” на многобройни полицаи и политици.

Според научното изследване за 10 години са били извършени близо 700 убийства, доле на членове на гангстерски кланове. Самият Ал Капоне е имал пряко или консвено участие в над 200 от тях.

В биографичната си книга авторката посочва, че била изумена как едва на 25 години Ал Капоне оглавява чикагския престъпен синдикат.