Бойко Борисов си търси нова роля, това смята социологът Андрей Райчев.

Той все още не я бил открил, а обикновено това ставало в движение, обясни анализаторът пред бТВ

"Борисов управлява през телевизора, сега се намираме в опита той да направи четвъртата си роля, той я търси", продължи Райчев.

Според политолога Даниел Смилов сегашната реакцията на Борисов може да се обясни с това, че се чувства в слаба позиция. Тя идва от това, че той е принуден да прави все повече компромиси.

"Този фоейрверк сега с оставките е за да покаже, че Борисов отново си връща контролът. Но ако това е замисълът акцията не е извършена по правилата", добави Смилов.

Като той посочи реакциите на коалиционните партньори от "Обединените патриоти", като и възможността част от министерските оставки да не бъдат гласувани от управляващото мнозинство, за което намекна във вторник Цветан Цветанов, лидер на ПГ на ГЕРБ.

"Тези неща трябваше предварително да са уговорени и със собствената група, и с коалиционните партньори. Сега ефектът е обратен - като дори обсъждаме хипотезата, че премиерът може да бъде бламиран от собствената си парламентарна група. Това въобще не изпраща послание, че премиерът е в силна позиция", смята Даниел Смилов.

Според него тези промени се извършват, за да се намали напрежението, но не и да се покаже, че се търси нова посока, съдържателна промяна.

Това е "полицейска сценка", според определението на Райчев. "И Борисов, и Цветанов са полицаи и това е сценка, добро и лошо ченге", смята социологът за възможността оставките да не бъдат одобрени от парламента.

 Смените пораждат напрежение и на някой трябва да се оплачат - това е Цветанов, добави Райчев.

"Борисов смята, че "Обединените патриоти" са му в кърпа вързани. Те нямат изгода от нови избори. Борисов гаси пожарите сега, като поиска някой нещо, му го дава и успокоява положението", каза социологът.

Според него у народа "се е появило чувството, че така повече не може". И даде пример "не реагират на катастрофата, а на лошите пътища".

Даниел Смилов коментира реакцията на БСП да напусне частично парламента като партия шах, в която "Борисов изигра слаб ход, но опозицията още по-слаб, това е половинчата стратегия". Анализаторът е на мнение, че президентът, който в понеделник направи критично изказване преди началото на новия парламентарен сезон, е дал силно рамо на Борисов като му казал, че предсрочни избори нищо няма да решат.

Смилов продължи шахматната метафора: "БСП играе почти без царица, Корнелия Нинова се изживява като консерватор, бялата царица да играе като черна от време на време и заради това е слабостта на тази партия".