Американският президент Доналд Тръмп настоял пред министъра на отбраната Джим Матис за убийството на сирийския президент Башар Асад и "всички" от режима в Дамаск след химическото нападение срещу цивилни миналата година, пише британският в. "Таймс", като се позовава на нова книга за президентството на Тръмп.

Матис казал на Тръмп, че "ще се заеме с това", но след телефонния разговор заявил на един от сътрудниците: "Няма да направим нищо подобно. Ще бъдем много по-премерени." 
Разкритието се съдържа в книгата "Страх: Тръмп в Белия дом" на журналиста ветеран Боб Удуърд. 

Основна тема в нея са тайните машинации, използвани от хората от близкото обкръжение на Тръмп в опит да контролират импулсивното му поведение и да предотвратят бедствия - както за самия президент, така и за САЩ, отбелязва американският в. "Вашингтон пост".

Удуърд, помогнал за разкриването на скандала "Уотъргейт", довел до оставката на американския президент Ричард Никсън през 1974 г., говори в книгата си за "административен държавен преврат" и "нервен срив" на изпълнителната власт, при който висши сътрудници се наговаряли да махат документи от бюрото на Тръмп, така че той да не може да ги види или подпише.

Журналистът подробно разказва как екипът по национална сигурност на Тръмп е разтърсван от неговата липса на любознателност и познания за световните въпроси и презрението му към преобладаващите възгледи на висшите военни и ръководителите на разузнаването.

Книгата се основава на интервюта със служители от президентската администрация и други високопоставени длъжностни лица, а също на записки от срещи, лични дневници и правителствени документи, изтъква "Вашингтон пост".

Според книгата Тръмп толкова разтревожил Матис по време на обсъждания във връзка със севернокорейския ядрен въпрос, че министърът на отбраната казал на колеги, че "президентът действал и мислел като петокласник или шестокласник", отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс".

Удуърд разказва, че началникът на президентската канцелария Джон Кели бил толкова вбесен от поведението на Тръмп, че го нарекъл "идиот" в неофициално изказване пред други сътрудници и се оплакал, че се намират в "града на лудите", посочва британският в. "Гардиън".

Според книгата, която представя един обхванат от хаос и зле функциониращ Бял дом, Тръмп е обзет от такава параноя заради разследването във връзка с Русия, че е почти неспособен да работи.

Картината, описана от Удуърд, много напомня на ситуацията, представена от журналиста Майкъл Улф в сензационната му книга "Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре". Но книгата на Удуърд вероятно ще нанесе още по-силен удар, коментира "Гардиън".

Белият дом възприе книгата на Удуърд, която предстои да излезе от печат, като достатъчно сериозна заплаха, разпространявайки изявление, в което я описа като "нищо повече от измислени истории, много от които от бивши недоволни служители, разказани, за да представят президента в лоша светлина", посочва изданието.

(БТА)