Президентът Владимир Путин засекрети със свой указ руските "разузнавачи от нов тип". Вече са държавна тайна данните за изпълняващи разузнавателни задачи "сътрудници на външното разузнаване (...), невлизащи в кадровия състав", съобщава "Ведомости".

Според експерти този термин се употребява в документи за пръв път и към "частните разузнавачи" може би спадат бойците на т. нар. частна военна компания "Вагнер", действащи в Украйна и Сирия. Източник на вестника смята, че ЧВК "Вагнер" е командвана от руското военно разузнаване ГРУ.

Руските закони "не посочват ясно какво представлява кадровият състав на органите за външно разузнаване", коментира адвокатът Иван Павлов, специално проучвал темата, за да защитава обвинени в държавна измяна. Магистратите според него смятат, че въпросът не е от принципно значение и положението създава почва за злоупотреби.

Юристът, цитиран от вестника, е на мнение, че кадрови състав са служителите, пряко заети с разузнавателна дейност. Досега също бе забранено да се разгласяват данни за тези лица, "а занапред държавна тайна ще станат и сведенията за онези, които подпомагат някак въпросните хора", казва той.

"Грубо казано, засекретява се цялата сфера" и всяко споменаване за сътрудници автоматично ще става държавна тайна, казва Андрей Солдатов, автор на книги за руските тайни служби.

Според него това създава възможност да бъдат засекретени и служителите от ЧВК "Вагнер". Солдатов припомня понятието "офицер от действащия резерв" на разузнаването - това са хора, които формално се водят вече бивши служители, а всъщност "хипотетично може временно да ги назначават къде ли не - от Болшой театър до ЧВК "Вагнер". И който спомене за тях, може да бъде наказан, независимо дали има достъп до секретни данни, пояснява той.