Премиерът Бойко Борисов "като политик" има право да казва на администрацията си какво да прави и да реагира на това, на което реагира обществото.

Така областният управител на Бургас Вълчо Чолаков коментира факта, че лично Борисов - първо като партиен лидер, а после и като министър-председател, реши да "спира" решението на общинските съветници в Царево от ГЕРБ по предложение на кмета Георги Лапчев от ГЕРБ да се даде възможност за застрояване на частен терен до защитения плаж Силистар. 

Местният парламент в Царево одобри създаването на ПУП за терен от 22 дка на частна фирма, на който да може да се построят вилно селище и път в защитената местност Силистар на парк "Странджа", която е и в рамките на "Натура 2000". Борисов първо настоя кметът Лапчев да не изпълнява решението на общинския съвет, а седмица по-късно разпореди на Вълчо Чолаков да спре решението по съдебен ред - каквато е процедурата по закон всъщност.  

"Всяко едно незаконосъобразно решение го изпращаме в съда", каза тази сутрин пред бТВ Чолаков.

От думите му не стана ясно защо това се случи след разпореждането на премиера Борисов, а не преди това, ако в областната администрация е имало съмнение, че решението противоречи на законодателството. 

Чолаков добави, че е получил и сигнал от прокуратурата, от РИОСВ-Бургас и от МРРБ. Мотивите за оспорване на решението на Силистар пред съда са готови, каза още той. 

Преди ден неправителствени организации вече пратиха жалба в съда. 

„Наличието на свинарник е решение на общинския съвет и кмета на общината на база на инвестиционните намерения на собственика на терена. Законният начин да се реши казусът е да  се направи или парцеларен план, ако територията не е урбанизирана, или план за регулация с отчуждаване. Редът, по който е тръгнал общинският съвет в Царево, е неправилен и заданието за ПУП не е съгласувано с РИОСВ”, обясни областният управител.

Той не пожела да коментира дали има договорка между общината и фирмата строител за изграждането на път до плажа срещу съответното разрешение за строителство. 

Вълчо Чолаков каза още, че няма да подава оставка като областен управител. За това или да напусне Националния съвет на СДС призоваха от новото ръководство на синята партия. 
Чолаков остана областен управител на Бургас в третия кабинет на Бойко Борисов, след като във втория бе от квотата на Реформаторския блок. 

"Само премиерът може да ми поиска оставката, тъй като той ме е назначил на този пост", заяви Чолаков.

По думите му той не е в конфликт с никого в СДС, а бил обект на "вътрешни интриги".

Чолаков още е в Националния съвет на синята партия, който е най-висшият партиен орган във времето между национални конференции.