"Регионалните избори в Русия, насрочени за началото на септември т. г., преминават в рамките на системно омаловажаване на губернаторския* корпус. Президентът Путин явно иска да компенсира застоя в страната, парализиращ политиката на Москва”, пише Кристиан Еш, кореспондент на сп. “Шпигел” в Москва.

Според автора в руската столица царяло пълно неведение кой би могъл да смени Путин, в провинцията обаче имало цяло поколение от потенциални приемници на властта в Кремъл. Това били млади хора, наричани в медиите “млади технократи”.

“Понятието технократ би следвало да звучи положително и да навежда на мисълта, че за даден човек мисията е по-важна от идеологията. Но може и да се разбира по друг начин – политиците се превръщат в мениджъри. Млади технократи всъщност са подвластни на функционерите, те са пехотинци без собствена воля. Системата ги е създала, за да обезпечи съществуването си в бъдеще без Путин”, пише Еш.

Той цитира политолога Андрей Колядин:

“Незнайно защо ръководството ни си е забило в главата, че цяла Русия може да се управлява като държавно предприятие с централен офис в Москва и 85 фабрики в регионите. Путин непрестанно орязваше властта на губернаторите и въпреки всичко те останаха силни местни политици. Сега обаче вече не назначават политици, а мениджъри, които са длъжни да решават конкретни проблеми. А онези, които не се справят, също ги сменят.”

“До каква степен Кремъл отдава значение на мениджмънта вместо на политиката, свидетелства новата учебна програма за подготовка на високопоставени чиновници как да изпълняват длъжността си”, пише Еш. Той цитира и мнението на Колядин. Новата програма за обучение на висши кадри била безусловна по-добра от нищо. Според политолога обаче две трети от политиката била обществена, а не лична. За съжаление Кремъл бил на обратното мнение.

“Предишните губернатори може и да са били корумпирани или старомодни, но те се ползваха с доверието на гражданите. Това липсва по отношение на младите технократи”, пише Кристиан Еш и отново цитира Колядин: “На общи избори някой си Андрей Никитин никога не би сразил предшественика си на поста.”

Според Еш години наред длъжностите в Русия се раздавали по един единствен критерий – лоялност. Партньори на Путин по джудо, другари от времето на КГБ, съседи по вили се оказали на високи постове и то не заради убеденост на президента в техните способности, а заради надеждността им.

“Днес преданост вече не е достатъчна, за да запазиш длъжността си. Причините са много. Първо – властта на Путин не се оспорва, той и без това винаги може да разчита на лоялност. Второ – на системата е нужна минимална ефективност, доколкото тя се оказа под влиянието на санкциите и спада на цените на нефта. Там, където паричният поток е по-малък, по-малка е вероятността за разпродажби. И трето – Путин вече не разполага нито с време, нито с желание да се занимава с кадрови въпроси. Той е нужен в световната политика.”

Разузнаването, прокуратурата и полицията играели нова роля. Те компенсирали онова, което липсвало на младите технократи относно политически авторитет, същевременно превръщали регионалните елити в сговорчиви хора.

“Режимът на Путин става все по-репресивен и същевременно се укрепи институционално. В резултат на това се появиха и шансове системата да надживее самия Путин”, пише Еш.

Според автора Путин залага не на един единствен наследник, а на цяло поколение чиновници, издигнали се по негово време и непознаващи друга система.

“Те могат да се прояват като губернатори, а впоследствие да поемат отговорност в столицата. Започна смяната на поколения, а с нея и следпутиновата ера. Обществеността просто още не го е забелязала”, заключава публикацията в "Шпигел".

*Губернаторите в Русия са пълни господари в областта, която ръководят. Те движат изпълнителната власт, отговарят и за защитата на правата на хората, за икономическото развитие на района, за комуникациите и пътните мрежи и т.н. Освен това губернаторът осъществява и координацията с централната власт в Москва. Губернаторите се избират за срок от пет години. Назначават се с указ на президента Путин. Те са задължени да спазват Конституцията на Русия, федералните закони, местните правни норми, както и да изпълняват указите на президента на Русия и постановленията на правителството на Русия.

Първият руски губернатор е Борис Немцов. Той е назначен начело на Нижегородска област през 1991 г. от президента Борис Елцин. Както е известно той е бил и евентуален избраник на Елцин за наследник, но е предпочетен Владимир Путин. Борис Немцов по-късно става един от най-видните опозиционери на Путин и е убит от неизвестен извършител на 27 февруари 2015 г. в Москва.