Страхът от "Брекзит" без споразумение нараства в началото на новия политически сезон в Европа. Лидери предупреждават за рисковете и подчертават нуждата от решение на въпроса за бъдещия граничен и митнически режим между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, който се оказа главният препъникамък в преговорите. ЕС иска те да приключат със споразумение през октомври, за да има достатъчно време за ратификацията му от държавите членки и Европейския парламент. Великобритания трябва да напусне ЕС в полунощ на 29 март 2019 година, когато изтича установеният от договора на ЕС двегодишен срок на преговорите за излизане от съюза.

Британската централна банка предупреди вчера, че "Брекзит" без споразумение "ще потопи" националната валута, лирата, и ще се отрази отрицателно на доходите на домакинствата в продължение на години. Според главния икономист на банката Анди Халдейн анкетите сред бизнеса показват вероятност за "Брекзит" без споразумение от 25 на сто, сравнена с 20 на сто преди година.

В рядко изказване за хода на преговорите германската канцлерка Ангела Меркел също изрази тревога от евентуален неуспех на преговорите.

"Не желаем преговорите да пропаднат", каза тя пред бизнес лидери във Франкфурт вчера. "Ще използваме всичката си сила и креативност, за да не позволим това да се случи. Не искаме тези преговори да се провалят. Но не можем и напълно да отпишем този вариант, защото още нямаме резултат."

"Брекзит" се очаква да бъде сред темите, които Меркел ще обсъди с френския президент Еманюел Макрон на среща в Марсилия в петък. Преди нея Макрон има насрочено рандеву с лидерите на Белгия, Холандия и Люксембург в Люксембург в четвъртък. По-късно този месец държавните и правителствените ръководители на 27-те държави членки без Великобритания трябва да разгледат хода на преговорите в Залцбург, Австрия. Те ще бъдат и в дневния ред на редовната среща на върха на ЕС в Брюксел през октомври, но отсега се подготвя евентуална извънредна среща за "Брекзит" на 13 ноември, в случай че се наложи преговорите да бъдат продължени.

ЕС иска Лондон да представи ясен план за това как ще реши граничните и митническите въпроси между Северна Ирландия и Ирландската република, която остава в ЕС. Мирното споразумение между католици и протестанти в Северна Ирландия от 1998 година предвижда да няма физическа граница между британската провинция и Ирландия. Но ако Великобритания излезе от митническия съюз и единния пазар на ЕС, не е ясно как ще бъде налаган митническият режим на ЕС между Ирландия и Северна Ирландия. Лондон не приема идеята на Брюксел Северна Ирландия да остане в единния пазар и митническия съюз и границата между ЕС и Великобритания да минава в Ирландско море. Брюксел засега не приема предложението на Лондон Великобритания временно да събира митата между Ирландия и Северна Ирландия от името на ЕС, докато той и Обединеното кралство в бъдеще стигнат до споразумение за свободна търговия.