Анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов заяви днес, че към 80% от цигарите, произвеждани в нелегалната фабрика в Карнобат, са били предназначени за чужди пазари, основно гръцки и румънски, и за Западните Балкан.

По БНР Безлов коментира задържането на бизнесмена Миню Стайков, собственик на втория по размери алкохолен бизнес в България, и още десетина души. Той припомни, че освен разкритата в Карнобат, където се намира голяма част от бизнеса на Стайков, нелегална фабрика за цигари, такива са открити и на други места в България - в Пловдив, Тутракан и Дупница. 

Една от стратегиите, които са следвали тези незаконни фабрики, е било да не продават на българския пазар, за да не рискуват, посочи Безлов. Прокуратурата се опитва да докаже неплащане на данъци, най-вероятно ДДС - или чистене на ДДС, добави той. 

По думите му такива престъпления се доказват изключително трудно и една от причините за това е събирането на доказателства. А когато се влезе в дълга съдебна сага, те се разпадат - изчезват документи, свидетели се отказват, каза Безлов. 

Имаше много богати хора и техните семейства, обвинени в неплащане на ДДС, заяви той, припомняйки например случая с присъдата на Христо Ковачки, отменена на втора инстанция, продължаващото дело срещу сина на Гриша Ганчев и т. н.

"Усещането за неравнопоставеност идва и от последния случай със сина на Арабаджиеви", коментира Безлов и обясни: "Говорим за 10 милиона (кеш, открити в кутии за обувки и сейфове на семейство Арабаджиеви - бел.р.), а съдът го пусна срещу 20 000 лева гаранция, а същевременно говорим за 70 хиляди за бившия кмет на столичния район "Младост" (70 000 евро подкуп, открити в багажника на колата на Десислава Иванчева - бел.р.) и задържане, потвърдено на две нива.“

Безлов припомни, че и фамилията на Ветко Арабаджиев, и тази на Миню Стайков са с дълги истории, свързани с разследвания и повдигнати обвинения:

"Ако говорим за Стайков, най-ранните случаи са началото на века – 2001 година. Още по време на правителството на Иван Костов имаше две-три операции за нелегален алкохол. Точно изборната година – 2005, когато сегашният премиер беше главен секретар, имаше задържане на нелегален алкохол и обиски на офисите на "Сис Индустрийс".

Криминалният журналист Стефан Ташев заяви по БНР, че според него има връзка между случаите на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков (освен че известно време дъщерята на Арабаджиев - Александра, беше омъжена за сина на Стайков - Стайко, бел.р..): "Става дума за ДДС измами и връзката със "Захарни заводи" на Арабаджиев и комбинатите за производство на алкохол на Стайков. Това е известна схема за източване на ДДС с внос на нелегален спирт, продажба на алкохол и чистене на данъци".