Индонезия иска да намали наполовина достъпа на туристи до о. Комодо, който е едно от чудесата на дивата природа, пише италианският в. "Стампа". Туризмът компрометира средата на острова, известен с това, че е един от петте в света, където могат да се наблюдават в естествения им хабитат най-големите гущери на планетата - вараните. 

За опазването им през 1980 година е създаден национален парк в Комодо. Но хищните гущери, които достигат до три метра на дължина, привличат до 10 000 туристи на месец. Това е твърде много, за да бъде поддържана уникалната екосистема на острова, която е сред защитените обекти на ЮНЕСКО.  

Индонезийското правителство е решило да съкрати до 5000 броя на месечните посещения в Комодо и да наблюдава по-отблизо туристите, което в момента е трудно със 130-членния персонал на парка. 

Новите правила влизат в сила от догодина и хората, които искат да посетят парка, ще трябва да се регистрират предварително онлайн, като записванията ще бъдат ограничени до 160 на ден и туристите ще трябва да спазват по-строги правила.

Без да познават агресивността на гигантските влечуги, често посетители се приближават опасно до гущерите, които достигат тегло до 100 килограма. Понякога туристите се държат по начини, недопустими в природен парк. В началото на август например незагасена угарка от цигара опожари 10 хектара (100 декара) от резервата.

Освен Комодо варанът обитава още четири индонезийски острова, между които Флорес и Ринка. Той е опасен ловец. Храни се с едър дивеч като диви свине и елени. Напада маймуни, кучета, дори биволи и коне. В миналото се е хранел и с изчезналите слонове-пигмеи, обитавали някога Комодо.

Ухапването от варан предизвиква инфекция и смърт. Причините за това са две. С ядрено магнитен резонанс в челюстите на гущера се открити отровни жлези. Освен тях в устата му се въдят болестотровни бактерии заради месото, което остава между зъбите му.

Вараните за първи път са открити от заточеници на о. Комодо. През 1910 година за тях съобщават холандски моряци.