Вестник "Ню Йорк таймс" публикува анонимна статия на висш представител на администрацията на Доналд Тръмп, в която се обяснява как нейният автор се опитва заедно с други хора да се бори отвътре срещу най-лошите наклонности на президента, предадоха световните агенции.
Тръмп веднага определи текста като "страхлив" и го нарече "предателство", а поведението на изданието определи като "много нечестно".

Публикуването на статията идва в момент, в който издания пуснаха откъси от книга на разследващия журналист Боб Удуърд, посветена на Тръмп и на случващото се в Белия дом. В нея Тръмп е обрисуван като холерик и параноик, когото неговите сътрудници се опитвали да узаптят и дори да заобиколят, за да избегнат негови опасни отклонения.

Сега авторът на текста в "Ню Йорк таймс", озаглавен "Аз съм част от съпротивата в администрацията на Тръмп", подчертава ясно, че не става дума за негова подкрепа на действията на американската левица, а за защита на страната от поведението на нейния 45-и президент.

"Мислим, че преди всичко имаме задължение към нашата страна и че президентът продължава да действа по начин, който е вреден за доброто здраве на нашата република", пише в материала.

И се допълва:

"Това е причината, поради която ние се ангажирахме да направим онова, което можем, за да съхраним нашите демократични институции, като същевременно възпираме най-неуместните импулси на президента Тръмп, докато дойде време той да напусне поста си". 

Анонимният автор е категоричен:

"Сърцевината на проблема е аморалността на президента".

В публикацията се отчита, че администрацията е постигнала известен напредък по въпроси като фискалната реформа, укрепване на армията и други, но авторът смята, че тези постижения са били постигнати "въпреки, а не благодарение" на Доналд Тръмп, чийто управленчески стил е определен като "стиснат", "импулсивен" и "неефикасен".
В. "Ню Йорк таймс" обясни, че е взел решението да публикува анонимна статия по искане на нейния автор. Изданието знае неговата самоличност.

"Ние мислим, че публикуването на този материал е единственият начин да се позволи на нашите читатели да се запознаят с една важна гледна точка", казва изданието.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че е разочарована, но не изненадана от решението на вестника да публикува тази статия. Тя я определи като "необмислена и егоистична".

Сара Сандърс.

"Близо 62 милиона души гласуваха за президента Доналд Тръмп през 2016 г. Нито един от тези хора не е гласувал за един страхлив и анонимен източник на фалиращия "Ню Йорк таймс", каза тя, повтаряйки често използвано изявление на Тръмп. "Този страхливец трябва да направи едно единствено нещо, което се налага, и да подаде оставка", допълни Сандърс по адрес на автора на публикацията.

Агенциите припомнят, че е рядко явление да се публикува аналитична статия от анонимен автор.

Запитан за публикацията, по време на събитие в Белия дом, Тръмп я нарече маловажна и позорна. По адрес на вестника, който я е публикувал, той каза:

"Те не ме харесват и аз не ги харесвам".

Тръмп се зарече, че никой няма да го победи на следващите избори през 2020 г., защото хората ще гласуват за него заради онова, което той е направил. Той каза, че икономическите постижения в САЩ са доказателство за способностите му като лидер.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп увери вчера, че никога не е говорил с шефа на Пентагона Джеймс Матис за евентуално убийство на президента на Сирия Башар Асад, предадоха световните агенции.

"Този въпрос никога не е бил обсъждан. Това дори не е било обмисляно", каза Тръмп в отговор на журналистически въпрос относно пасаж от книгата на разследващия журналист Боб Удуърд, в който се говори именно за това. Тръмп определи този пасаж като "чиста фикция".

Боб Удуърд.

В книгата си "Страх: Тръмп в Белия дом" журналистът разказва епизод, който се е случил след атаката с химическо оръжие в Сирия през април 2017 г., приписана на режима на Башар Асад. Според журналиста Тръмп позвънил на Матис и му казал много ясно, че би искал сирийският президент да бъде убит. След като затворил телефона, Матис се обърнал към съветник и казал:

"Няма да направим нищо подобно. Ще бъдем много по-умерени", се твърди още в пасажа от книгата.

Шефът на Пентагона не отрече експлицитно този епизод, но каза, че никога не е произнасял пропити с презрение думи, които са му приписани в книгата от журналиста. По повод приписваните на Матис думи, Тръмп бе запитан днес дали министърът ще остане на поста си. Той каза, че Матис ще остане министър на отбраната, предаде Ройтерс.

Удуърд стана известен с това, че заедно с Карл Бърнстейн разкри скандала Уотъргейт, припомня Франс прес.

Същевременно днес Тръмп каза, че САЩ ще се разгневят много, ако сирийското правителство атакува и избие цивилни в контролираната от бунтовниците провинция Идлиб в Сирия, предадоха световните агенции.
Тръмп обяви, че светът и САЩ следят много отблизо развитието на ситуацията в Сирия.

"Ако там се извърши клане, тогава светът ще бъде много разгневен и САЩ също ще бъдат много разгневени", каза той.

Във вторник Белият дом предупреди, че САЩ и техните съюзници ще реагират бързо и адекватно, ако сирийският режим отново прибегне до химически оръжия, по-специално в Идлиб, припомня Франс прес.
В бастиона на бунтовниците живеят около 3 милиона цивилни, допълва Асошиейтед прес.