Навръх националния празник 6 септември, националният ни отбор по футбол започва участието си в новия турнир на УЕФА, наречен Лига на нациите. От 21:45 часа тимът на Петър Хубчев играе срещу Словения в Любляна. А в неделя приема Норвегия от 19:00 ч на ст. "Васил Левски".

Турнирът заменя приятелските мачове (или поне тези с отбори от континента), но има и състезателен характер - чрез Лигата можеш да намериш място на Евро 2020 и без квалификациите.

Отборите са разделени в дивизии и групи според коефициента си в ранглистата на УЕФА. България е в група 3 на дивизия С. Тази вечер най-интересните мачове са Германия - Франция и Уелс - Ирландия.

Вижте пълния жребий в дивизията ни.

Група 1

Албания

Израел

Шотландия

Група 2

Естония

Финландия

Гърция

Унгария

Група 3

България

Кипър

Норвегия

Словения

Група 4

Литва

Черна гора

Румъния

Сърбия

Ето и жребият в останалите дивизии и групи:

Дивизия А

Група 1: Германия, Франция, Холандия

Група 2: Белгия, Исландия, Швейцария

Група 3: Италия, Полша, Португалия

Група 4: Хърватия, Англия, Испания

Дивизия B

Група 1: Чехия, Словакия, Украйна

Група 2: Русия, Швеция, Турция

Група 3: Австрия, Босна и Херцеговина, Северна Ирландия

Група 4: Дания, Ирландия, Уелс

Дивизия D

Група 1: Грузия, Латвия, Казахстан, Андора

Група 2: Беларус, Люксембург, Молдова, Сан Марино

Група 3: Азербайджан, Фарьорски острови, Малта, Косово

Група 4: Македония, Армения, Лихтенщайн, Гибралтар

Регламентът

В Лигата на нациите участват всичките 55 европейски федерации със своите "А" национални отбори. Те са разделени в 4 дивизии в зависимост от коефициента си в ранглистата на УЕФА, която е различна от класацията за национални отбори на ФИФА.

В дивизия А се включат първите 12 в листата, в В - следващите 12, в С - следващите 15, а в последната D - останалите 16 държави. Във всяка дивизия с жребий отборите ще бъдат разпределени в 4 групи по 3 или по 4 отбора. Във всяка група ще се играе на разменено гостуване, подобно на европейските квалификации, което означава по 4 или 6 мача за всеки национален отбор в зависимост от това дали е в група с 3 или 4 тима.

Мачовете ще се играят през септември, октомври и ноември 2018 г. Победителите във всяка група се класират за по-горната дивизия на следващото издание на лигата. Заелите последно място в групата си изпадат в по-долна дивизия, ако има такава. Победителите от четирите групи в дивизия А ще играят във финали през юни 2019 г. по системата полуфинали в един мач, мач за третото място и финал.

След приключване на квалификациите за Евро 2020, които ще се проведат през месеците март, юни, септември, октомври и ноември на календарната 2019 г., ще се изиграят и плейофите на Лигата на нациите, които ще определят последните 4 финалиста на европейското, освен вече определените 20 от квалификациите (победителите и завършилите втори във всяка група).

В плейофите на турнира един срещу друг ще се изправят 16 отбора (на теория това би трябвало да са победителите от всяка група във всяка дивизия). Тъй като вероятно доста от тези държави вече ще са се класирали от европейските квалификации, тяхното място ще бъде заето от следващия отбор с най-добро класиране в Лигата на нациите, който не си е спечелил място на финалите на европейското през квалификациите.

На теория победителите от всяка група в съответната дивизия трябва да изиграят полуфинали в един мач и финал, за да определят шампиона на всяка дивизия и финалист на Евро 2020. Напрактика обаче, тъй като много от държавите в дивизия "А", които са победители в своите групи, ще се класират за европейското през квалификациите, ще се наложи попълване на отборите за плейофите от по-долна дивизия и това ще доведе до интересни размествания.

В момента България заема 33-то място в класацията на националните отбори на УЕФА, което ни отреди място в дивизия С, заедно с отборите на Словения, Албания, Черна гора, Сърбия, Шотландия, Чехия, Румъния, Гърция, Израел, Кипър, Норвегия, Финландия, Естония и Азербайджан.