Нелепо е Манфред Вебер да се кандидатира за председател на Еврокомисията под лозунга "Промяна".

Така смята лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Коментарът му бе направен специално за Клуб Z.

Германският консерватор и депутат от Европейската народна партия (ЕНП) обяви вчера решението си да се бори за най-високия пост в ЕС на изборите за Европарламент през май 2019 г.

„При кандидатирането си за наследникна Жан-Клод Юнкер г-н Вебер отбеляза, че „Европа има нужда от ново начало и повече демокрация“ и че той иска  „да върне Европа на хората и да възстанови връзките между гражданите и ЕС“. Като напредничави хора не можем да не се съгласим с песимистичната оценка на председателя на парламентарната група на ЕНП за настоящия екип на Юнкер. Също така е нелепо да гледаме как г-н Вебер се състезава под лозунга „Промяна“, сякаш всички висши постове в ЕС и законодателни лостове не са заети в момента от ЕНП“, коментира Станишев.

Той изтъква, че ПЕС е готова да се бори за прогресивна промяна, която може да върне доверието на хората в ЕС.

Членовете на социалистическото политическо семейство вече са ангажирани с процеса за намиране на общ кандидат. Официалните номинации започват на 1 октомври.

 
Скептичен към кандидатура на на Манфред Вебер е и генералният секретар на ПЕС Ахим Пост. Според него все още не е ясно дали германският евродепутат ще бъде в състояние да си осигури подкрепата от своето собствено политическо семейство. В крайна сметка не ЕНП, а европейските граждани ще решат кой ще е следващият председател на Комисията.
 

Ахим Пост обаче се изказва положително за баварския Християнсоциален съюз (ХСС) – дясната консервативна партия от Германия, чийто член е Вебер и която първа го номинира  за бъдещ шеф на ЕК:

„Очаквам с нетърпение да видя г-н Вебер да води кампания за Европа в партията си. През последните седмици ХСС показа, че има много възможности за подобрение, когато става дума за европейското сътрудничество и ангажимент към европейската идея. Изборите догодина ще бъдат за ясно отношение към силна Европа и борба с националистическите, егоистичните и популистките идеи.“

Андрей Ковачев приветства Вебер

Българският евродепутат от ЕНП Андрей Ковачев приветства кандидатурата на Манфред Вебер за преседател на Еврокомисията.

„Поздравления за Манфред Вебер - първият официален кандидат на ЕНП за Председател на Европейската комисия! Пожелавам му от сърце успех - един прекрасен човек, приятел на България и политик, който знае какво е нужно за сигурността на гражданите на ЕС!“, написа Ковачев в профила с във фейсбук.