Специализираната прокуратура повдигна обвинения на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, сина му Стайко и още шестима, сред които и Иван Димитров, син на кмета на Карнобат, за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари.

Всички те ще останат в ареста за 72 часа.

Синът на Миню Стайков се издирва.

В прессъобщението на прокуратурата те са посочени само с инициали. 

На един от групата е подвигнато обвинение за избягване плащането на ДДС и възстановяване на данъчен кредит в размер на общо 1 016 139 лева, а на други трима - за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери.

От обвинението обещават повече информация на утрешния брифинг. Прокуратурата ще настоява осмината да останат за постоянно в ареста.

В брифинга ще участват изпълняващият длъжността ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева, наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев, главният Секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков.

По bTV и Нова телевизия тази сутрин кметът на Карнобат Георги Димитров твърдеше, че синът му дори не познава Миню Стайков. Помещението, в което са се произвеждали нелегално цигарите, е било на кметския син.

"Аз повечето факти ги чух от вас. Да, знам, че е отдадено под наем помещението преди 2 или 3 години. Фактът, че синът ми е собственик на помещението според вашите коментари излиза, че е равно на престъпник. Сградата е отдадена на фирма от Стара Загора, има договор. Вярно е, че в договора има една клауза - да бъде осигурено несмущаваното им производство, но какво е било производството разбрахме през юли 2017 г.", заяви кметът.

По обясненията му синът му бил информиран, че тази фирма е трябвало да върши складова и производствена дейност.

"Аз съм сигурен, че той не се познава лично със Стайков, аз се познавам със Стайков", каза още той. "От тези 25-26 хиляди декара лозя, които г-н Стайков има, поне 7-8 хиляди са общински - коректен е като данъкоплатец. За всеки празник на града една значителна част от разходите се поемат от фирмите на г-н Стайков", заяви кметът на Карнобат.