Холивудската звезда Бърт Рейнолдс почина на 82-годишна възраст, съобщи неговият мениджър Ерик Крайцър пред "Холивуд рипортър". Новината бе потвъдена от световните агенции. Причината за смъртта е инфаркт. Актьорът е издъхнал в клиниката "Юпитер" във Флорида, където е роден и прекара по-голяма част от живота си.

Рейнолдс е участвал в десетки филми, а едни от най-известните му роли са в "Избавление", "Свободна игра", "Смоуки и Бандита"...

Той достига върха на своята слава през 70-те и 80-те години на XX век, но през 1997 г. получава първата си и единствена номинация за "Оскар" за най-добър поддържащ актьор за ролята си във филма "Буги нощи".

Рейнолдс участваше в снимките на лентата на Куентин Тарантино "Имало едно време в Холивуд" заедно с Марго Роби, Брат Пит, Леонардо ди Каприо и др. Филмът трябва да излезе по кината през следващата година.

Величия на киното изразиха съболезнования в социалните мрежи, сред тях са Голди Хоун, Кейт Хъдзън, Арнолд Шварценегер, Илайджа Ууд... Специално послание написа бившата приятелка на Рейнолдс - Сали Фийлд (71 г.).

"Има времена в живота ти, които са незаличими, каза актрисата пред "US магазин". - Те остават живи, дори 40 години по-късно. Моето време с Бърт никога не напуска съзнанието ми. Той ще остане в спомените и сърцето ми до края на живота ми. Почивай, Бъди."

Бърт Рейнолдс със Сали Фийлд.

През 2013 г. Бърт Рейнолдс влезе в болница заради тежък грип и дехидратация. Две години по-рано той претърпя сърдечна операция, тъй като лекарят му открил нарушения в артериите при рутинен преглед. Поставен му е байпас.

През 2009 г. един от сексимволите на киното от 70-те и 80-те години (някои американски медии го определят като един от най-популярните мустакати актьори в историята) постъпва в клиника за лечение заради пристрастеност към лекарства.

Бърт Рейнолдс нашумява в началото на 70-те години с телевизионни роли. През 1972 г. се сдобива със слава сред нежния пол с фотосесия в списание "Космополитън". Големият му пробив е с филма "Избавление" (1972 г.). В следващите над 10 години е на върха на славата си и е сред най-добре платените актьори в Холивуд.

В средата на 80-те се завръща към тв сериалите. Получава наградата "Еми" за ролята си в Evening Shade. През 1997 г. се завръща в голямото кино с "Буги нощи". Всеизвестен факт е, че Рейнолдс е бил първи избор за ролята на Хан Соло в "Междузвездни войни", но той е отказал, така късметът се усмихва на Харисън Форд.

Има два брака и син от втората си съпруга - Куинтън. Въпреки тежкото си здравословно състояние снимаше до последните дни от живота си.

Бъртън Леон Рейнолдс е роден 11 февруари 1936 г. във Флорида. Приет е в местния щатски университет и е една от звездите на отбора по американски футбол. Добър е и в други спортове. Автомобилна катастрофа обаче слага край на кариерата му. Така Рейнолдс решава да се насочи към актьорството. Мести се в Ню Йорк, където приема малки роли в уестърни през 60-те години.