Американската сенаторка демократ Елизабет Уорън предлага Доналд Тръмп да бъде отстранен на основание поправка на конституцията, предава AFP. Сенаторката заяви в четвъртък, че е време да се използва 25-та поправка на конституцията, за да бъде отстранен президента Доналд Тръмп, ако най-високопоставените служители смятат, че той вече не може да изпълнява задълженията си, пише "Фокус".

Елизабет Уорън.

Коментарите на демократите следват зашеметяващата статия в The New York Times, написана от от анонимен високопоставен служител на президентската администрация, изразяващ сериозна загриженост относно морала и поведението на Тръмп. Статията във вестника описва едно вътрешно съпротивително движение, което му пречи да взема "безразсъдни" решения.

"Ако висши служители на администрацията смятат, че президентът на Съединените щати не е в състояние да изпълни своята работа, тогава те трябва да се позовават на 25-то изменение", заяви Уорън пред CNN.

Раздел 4 от 25-то изменение на Конституцията позволява на вицепрезидента и служителите в кабинета да пишат на Конгреса, ако вярват, че президентът не може да изпълнява работата си.

В този случай вицепрезидентът ще поеме президентските задължения - трайно, ако Конгресът се съгласи в последващо гласуване, че президентът не може да изпълнява задълженията си.

Изменението, ратифицирано през 1967 г., позволява временно прехвърляне на властта, ако президентът е недееспособен от нещо като операция, както през 2002 г., когато Джордж Буш претърпя колоноскопия. Много по-сериозният раздел 4 обаче никога не е бил използван, а експертите казват, че процесът е особено сложен.