Бившият министър на културата Вежди Рашидов обвини днес лидерката на БСП Корнелия Нинова, че се опитва да "приватизира мъката на хората", като използва катастрофата край Своге и проблемите на децата с увреждания, за да напада правителството.

Рашидов добави, че БСП не е истинска опозиция, защото няма платформа и просто се държи деструктивно в парламента. Той призова политическите сили към обединение.

Рашидов даде пример с експлозията на атомната централа във Фукушима, Япония на 11 март 2011 година, която според него е обединила японците да се справят с последствията с втората най-голяма ядрена катастрофа в света след Чернобил през 1986 година.

"Как така Корнелия Нинова ще казва на 100 души, че ние сме убили хората в катастрофиралия автобус. Ние не сме го карали", каза Рашидов по повод такима обвинения, които Нинова отправи от парламентарната трибуна.

"В Италия като падна мостът, искат ли се оставки? Хората се сплотяват и оправят проблема", добави той, посочвайки срутването на виадукта "Моранди" в Генуа през август, което взе над 40 жертви.

"Корнелия Нинова е като майка Тереза - където убиват козички, тя отива и се снима", каза Рашидов, визирайки, активността на БСП в районите, където бяха изтребени домашни животни заради разпространяваща се зараза.

Според Рашидов на магистрала "Тракия" всеки ден ставата по четири-пет катастрофи и за три дни жертвите са колкото от падналия в пропастта автобус край Своге. 

"Корнелия Нинова да не вземе да дава дежурства на магистрала "Тракия"?, попита депутатът.

Той каза, че Борисов е в правото си да смени министрите на транспорта, вътрешните работи и регионалното развитие, но и че това няма да промени нищо, защото не решава предизвикалия оставките проблем.

Рашидов не пропусна възможността да сподели и възгледите си за свободата на медиите, които по неговото определение са "учебникът на обществото". Той намира, че те са претрупани с лоши новини и "ако това е храната ни всеки ден" няма да имаме здраво общество.

Според бившия културен министър държавата не е виновна за 111-то място на България в класацията на "Репортери без граници" за свобода на медиите. Рашидов посочи като като причина за него корпоративния контрол и добави: 

"Грантаджиите свобди ли са? За какво раздават тези пари?...Свободата на словото е застрашена от слободията. Манипулацията не е свобода на словото".