Назначени са 40 данъчни ревизии на различни дружества от империята на Миню Стайков. Това стана ясно днес от пресконференция, посветена на удара срещу собственика на Винпром "Карнобат", "СИС индъстрийз", "Топаз мел" и др.

"При операцията са направени претърсвания на 38 адреса - заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев, цитиран от Дир.бг. - Събрали сме конкретни документи - пълномощни, печати и електронни подписи, които директно ни насочват към високите нива на тази организирана престъпна група. Интересното е, че са открити печати на кухи фирми и дори на една банка, която оперира на територията на страната. Той беше намерен в къщата на счетоводителя на една от фирмите. Забележете, че този човек е със средно образование и сам е заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство", обясни той.

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Миню Стайков и още двама души, които са обявени за издирване, стана ясно вече. Синът на алкохолния бос - Стайко Стайков е обявен за международно издирване с европейска заповед за арест, тъй като е в чужбина.

На пресконференцията бяха дадени подробности за разследването. В нея участваха ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева, наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев, главният секретар на МВР Младен Маринов и зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков.

Даниела Начева - и.д. шеф на спецпрокуратурата.

По думите на Начева, общо 20 са дружествата, които осъществяват легална дейност, свързани са помежду си и участват в данъчни престъпления по случая "Карнобат".

До момента са обвинени осем души за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари. На петима от тях, включително Миню Стайков, обвиненията са предявени пряко.

Към момента прокурорите все още уточняват кой точно е ръководил организираната престъпна група.

Предявените към момента обвинения за данъчни престъпления са за периода 2009-2010 година, но работата на разследващите продължава, уточни ръководителят на Специализираната прокуратура. По думите на Начева, организираната престъпна група е действала в периода от 2009 до 2018 г.

По думите на наблюдаващия прокурор Кънев съпругата на Миню Стайков не е сред обвиняемите.

След извършените обиски в промишлените бази на "Винпром Карнобат" и "Топаз мел" от държавното обвинение са сезирали Агенция "Митници", която извършва инвентаризация на всички складови наличности. След това ще бъдат извършени и ревизии.

"Установили сме и парични потоци с неустановени източници. Тези пари се влагат в легалната икономика чрез различни трансфрери между свързаните фирми. Към момента сме събрали категорични доказателства за извършени данъчни престъпления за над 1 милион лева - това е възстановен данъчен кредит на две дружества след представени подправени документи", каза още Начева.

Прокурор Кънев допълни, че разследването на организираната престъпна група е започнало след разбиването на нелегалната фабрика за цигари в Карнобат през юли.

"Фабриката за цигари и е установена в Северната промишлена зона в Карбонат - сградата е собственост на фирма на сина на кмета на града. Използвали са хора от бившите съветски републики като работници. Не е бил консумиран дори ток. Оборудването е за над 4 милиона лева с най-ново поколение генератори. Произвеждали са 2000 цигари на минута, които са пласирани в страната, но и в държави от ЕС. Фабриката над година е работила непрекъснато", обясни той.

Ангел Кънев каза още, че става въпрос за чуждестранни марки.

"Назначени са експертизи, за да се установи конкретният вид тютюн, който се ползва. Не е сигурно дали тези цигари не са доста по-вредни от въведения стандарт", заяви той.

По-късно МВР разпространи видео от акцията в цигарената фабрика, за която ще опитат да докажат, че е на Стайков, както и от палатите на бизнесмена.