Бившият полковник от руското ГРУ Сергей Скрипал, който през март в британския град Солсбъри беше отровен с нервно-паралитично вещество заедно с дъщеря си Юлия, през последните години помагал на разузнаването на Испания в борбата с могъщата руска мафия, която действа на нейна територия. Това разказва в. "Ню Йорк таймс".

Информацията била потвърдена от хора от испанското разузнаване, както и от журналиста Фернандо Руеда. 

Вместо да води изолиран живот във Великобритания Скрипал продължавал да обучава агенти в Чехия и Естония. Освен че бил активен и в Испания.

Според Руеда Скрипал след като бил разменен, въпреки че официално се водел, че се е установил в Обединеното кралство, продължавал да живее в Испания. Имало достоверни сведения, че бившият полковник от ГРУ през последните години на няколко пъти се срещал в Испания с хора от разузнаването. 

Бивш високопоставен служител на испанската полиция разказал, че Скрипал на няколко пъти представял на властите в страната информация за руската организирана престъпност. Скрипал бил вербуван от британското разузнаване в средата на 90-те години на миналия век точно в Испания, където работел по прикритието на военен аташе в посолството на Русия в Мадрид.

Влиянието на руската мафия в Испания расте. Според материали в медиите то е толкова голямо, че ако поискат руските мафиоти могат да повлияят на състава на испанското правителство.

Според неназования испански бивш висш полицай в началото властите в Испания не знаели как ефективно да се борят с руската организирана престъпност на своя територия. Но по думите му Скрипал, както и отровеният с полони -210 през 2006 г. в Лондон Александър Литвиненко, дали много ценни съвети по въпроса.

Веднага след като Скрипал беше отровен през март в. "Файненшъл таймс" писа, че и във Великобритания бивишят руски полковник е продължавал да сътрудничи на западните спецслужби, като им е предоставял различна ценна информация. Той бил много полезен в сведенията за методите и за начина на действие на руските служби.

Според "Ню Йорк таймс" дейностите на Скрипал не спират дотук. През 2012 г. той пътувал до Прага, където се срещнал с представители на разузнаването на Чехия. През 2016 г. бил в Талин, за да се види с хора от службите на Естония. И в двата случая за пътуванията си той имал одобрението на МИ-6, твърдят източниците на изданието. 

На срещите в Прага и Талин е възможно, докато е описвал методите на работа на руското разузнаване, той да е разкрил информация, която да е довела до осветляване на агенти, които са работели под прикритие.

През 2004 г. Скрипал беше арестуван от Федералната служба за безопасност на Русия, а през 2006 г. осъден на 13 г. затвор за държавна измяна, беше лишен от всички звания и награди. През 2010 г. беше разменен. На 4 март той и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание в Солсбъри на пейка пред търговски център. Британските власти обявиха, че двамата са били отровени с нервно-паралитичното вещество "Новичок", чийто произход е руски. Инцидентът прерасна в дипломатически скандал, Лондон изгони руски дипломати, към позицията на Великобритания се присъединиха и повечето страни от ЕС.  Скрипал и дъщеря му оцеляха и след известно време бяха изписани от болницата. Преди дни Великобритания обяви, че са известни имената на двамата отровители на Скрипал, и двамата са руски агенти от ГРУ.

Русия продължава да отрича, че има нещо общо с инцидента