Френското правосъдие отказа разпускането на асоциация, претендираща, че представя "официално" във Франция Донецката народна република (ДНР), провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна и непризнавана от френските власти, предаде Франс прес.

Съдът в Екс-ан-Прованс отхвърли искането за разпускане на сдружението с мотива, че не е установен "незаконният характер на дейността му или на преследваната цел", уточни източник от съдебната система.

В края на септември 2017 г. бившият депутат от крайната десница Юбер Фаяр откри "официално представителство" на тази република недалеч оттам, в град Марсилия, припомня агенцията.

"С това решение френското правосъдие признава за правомерно и съществуващо френското представителство на ДНР, а като следствие и съществуването на Донецката народна република", твърди Фаяр.

По искане на френското външно министерство прокурорът на Екс-ан-Прованс бе настоял за разпускане на асоциацията като "имитация на дипломатическо представителство във Франция", която "нарушава обществения ред в страната и в международен план".

ДНР "не е призната от никоя държава на планетата, във всеки случай не и от Франция", изтъкна на процеса днес прокурорът Ашил Кириакидес. Той разкри, че президентът на сдружението Юбер Фаяр е бил назначен от властите, контролиращи Донецк, чрез писмо с печат, "напълно сходен с този на акредитивните писма, връчвани от посланиците" при заемане на съответния пост.

"Неприемливо е да приемем съществуването на самонастанили се дипломатически мисии. Това ще означава, че всичко е позволено", добави прокурорът. Според него това сдружение може "да компрометира международните връзки на Франция".

(БТА)