Странен факт: въпреки че е в ареста неизменно от 17 април, обвиненията срещу Десислава Иванчева не са й предявени в задължителния едноседмичен срок преди старта на делото, за да се запознае с тях. Именно това предопредели и днешния фалстарт на процеса за "най-големия подкуп", хващан някога (по думите на прокурор Иван Гешев).

Според изнесените днес факти в спецсъда обаче, подсъдимата кметица на столичния квартал "Младост" е отказала да получи обвинитения акт на 31 август и е направила това чак на 5 септември.

Своевременното запознаване на обвиняемия с фактите срещу него поне седмица преди процеса е сред задължителните реквизити, за да може да има дело. 

Това става, след като прокуратурата в блиц-порядък за няколко месеца изготви обвинителния акт,  дори го раздаде на всички медии и той бе публикуван в детайли. И след като обвиняемите за подкуп Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са неизменно в ареста - а целта на тази принудителна мярка е именно да се осигури участието на обвиняемия в процеса.

През това време арестанката, която спечели мнозина застъпници с това, че я държат окована дори на краката и я разхождат така из София, на няколко пъти бе забелязвана в сградата на Спепрокуратурата, където ходеше, да се възползва от законното си право да чете документите по делото.

Тъй като на разпоредителното заседание днес присъстват всички засегнати страни, в Специализирания наказателен съд бе и Александър Ваклин - бизнесменът, от когото е искан подкуп от 500 000 евро.

Той каза, че разговорите с кметицата били като с "лош катаджия", който те гледа и пита: "Ще пишем ли".

Съдът днес отказа да гледа и мярката за неотклонение на Иванчева, която отново иска да излезе, позовавайки се на здравословното си състояние.

Следващият опит делото да тръгне е на 13 септември.