Шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен каза, че липсва достоверна информация, че по време на протестите на крайната десница в град Кемниц, Източна Германия, е имало изстъпления срещу чужденци. Така той влезе в противоречие с твърденията на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Според Маасен "няма доказателства, че видеоматериалите, циркулиращи в интернет, са автентични". Той подчерта, че според внимателната оценка на правоохранителните органи "има основания да се предполага, че става дума за целенасочена дезинформация с вероятна цел да се отвлече вниманието на обществеността от убийството в Кемниц".

Веднага след уличното насилие в Кемниц, предизвикано от убийството на германски гражданин, както следствието твърди - от двама кандидати за убежище, Меркел каза, че от видеоматериалите "ясно личи ненавистта и свързаното с нея преследване от тълпата на невинни хора". Тя не се съгласи с оценката на консервативния премиер на Саксония Михаел Кречмер, който заяви в регионалния парламент, че в града не е имало преследвания и погроми по време на шествията на десните, които според него са били неправилно представени в медиите. 

Полицията в Кемниц съобщи, че е получила жалби от млад афганистанец, българин и сириец след насилието по време на демонстрацията на крайната десница в града на 26 август.
Агресията при протестите задълбочи спора в и без това разделената по въпроса за мигрантите Германия.

Позицията на Маасен е поредният политически удар за Меркел, с чието мнение изразиха несъгласие и част от нейните съюзници от лагера на германските консерватори, сред които и вътрешният министър Хорст Зеехофер, посочва ДПА.