Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова главния прокурор Джеф Сешънс да разследва "Ню Йорк таймс", след като изданието публикува критична статия от анонимен автор, представящ се за високопоставен член на президентската администрация, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

В интервю, дадено в президентския самолет, Тръмп заяви, че критичната към управлението му статия е въпрос, свързан с националната сигурност и затова трябва да има разследване.

Запитан дали ще предприеме действия срещу изданието, той каза:

"Ще видим. Обмислям това точно сега".

Относно анонимния автор на статията Тръмп каза, че ако той има достъп до много поверителни документи, то тогава Тръмп не го иска на срещите, на които се обсъждат подобни въпроси. Президентът повтори, че е срам за изданието, че е публикувало въпросната статия.

Тръмп засегна и въпроса за разследването за руската намеса в американските избори и каза, че е отворен към идеята да седне на разговор с разследващите при "определени условия".

"Мисля, че ако се срещнем, това трябва да е справедлива среща", каза Тръмп и допълни, че не иска да се озове в капан, при който той не е разпитван, защото има основателна за разследването причина, а защото разпитващите искат да му устроят клопка или засада.

В интервюто Тръмп каза още, че САЩ и Япония са започнали търговски преговори.

Той добави, че е готов да наложи допълнителни мита върху внос от Китай в размер на 267 милиарда долара. Предупреждението той отправи в момент, в който светът очаква да бъдат наложени други мита от САЩ върху вносни китайски стоки в размер на 200 милиарда долара. 

Американският президент заяви и че към него пътува писмо от севернокорейския лидер Ким Чен-ун и изрази увереност, че то ще е положително.

"Знам, че писмото ще ми бъде доставено, лично писмо от Ким Чен Ун до мен", каза Тръмп и поясни, че писмото му е пратено посредством държавния секретар Майк Помпео.

Южнокорейски представители, които се срещнаха с Ким по-рано тази седмица, казаха, че са предали послание от Тръмп на Ким и че Ким им е дал послание, което да бъде предадено на Тръмп. Съдържанието на двете послания не бе дискутирано.

Само преди две седмици Тръмп отмени планирано посещение в Пхенян на Майк Помпео, като посочи за това недостатъчния напредък от страна на Ким по ангажимента за денуклеаризация.

Сега президентът определи изявлението на Ким за него и за това, че искал да постигне денуклеаризация през управлението си, като много положително изказване.