Самолети на руските ВВС и на сирийските правителствени сили нанесоха серия от ракетни и бомбени удари по последния опозиционен бастион – провинция Идлиб, съобщават световните агенции. Новите удари дойдоха ден, след като президентите на Турция, Иран и Русия не успяха да се споразумеят за прекратяване на огъня.

Опасенията на Турция и на западните сили са, че безразборното като цели и методи прочистване на региона ще доведе до огромно количество цивилни жертви и нова мигрантска вълна. Според сирийския президент Башар ал-Асад и съюзниците му в Москва и Техеран, обаче, отвоюването на провинцията ще бъде фатален удар за терористичните организации в страната.

При днешните удари вече има потвърдени цивилни жертви, след като вертолети на правителствените ВВС пуснаха голям брой „варелни бомби” върху няколко села, съобщава бТВ. Според агенции се говори за 4-ма загинали.

Агенция "Фокус" цитира статия в турския "Джумхуриет", че така Москва не се съобрази с предупрежденията на говорителя на турското президентство Ибрахим Калън.

В статия за вестник „Сабах” Ибрахим Карън написа, че „докато турските войски са в Идлиб, сухопътните сили на Сирия с подкрепата на руските бойни самолети просто няма да посмеят да извършат нападение”.

За да разрешат сложната ситуация, вчера в Техеран се събраха лидерите на Турция, Иран и Русия. Там обаче не бе постигната никаква договорка. Нито Ердоган, нито Роухани, нито Путин, не отстъпиха от своите позиции. А пред камерите се разигра странна дискусия за евентуално прекратяване на огъня, на която стана свидетел целият свят, посочва още „Джумхуриет”.

Прессекретарят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков пък заяви, че инсценирането на химическото нападение в Сирия, за което се говори в последните седмици, се планира за вечерта на 8 септември. Сигнал за началото трябва да стане специалната команда на „определени чуждестранни приятели на сирийската революция“, предава ТАСС.

Според наличната на министерството информация, на 7 септември в Идлиб е преминала среща между лидерите на групировките „Хаят Тахрир аш Шам“ (с бивше име „Джебхат ан Нусра), „Хизб ат Туркестан ал Ислами“ и с участието на местните координатори на „Сирийската гражданска отбрана“ (познати като „Белите каски“. Конашенков отбеляза, че по време на събирането е утвърден сценарият за провеждането на снимките на постановъчна акция, в която уж правителствените сили на Сирия са използвали химическо оръжие против цивилни.

Очаква се провокациите да се проведат в населените места Джиср Еш Шугур, Сармин, Серакаб и Тафтаназ. Очаква се участниците в провокацията да са готови вечерта на 8 септември. Сигнал за началото на практическата фаза на операцията трябва да стане „специална команда от чуждестранните приятели на сирийската революция“, заяви Конашенков. Той подчерта, че „руското министерство на отбраната продължава да следи обстановката в Сирия и действията на различните групировки въоръжени сили“.