Бившият президент на САЩ Барак Обама призова снощи избиратели в Калифорния да се мобилизират за изборите, за да дадат властта в Конгреса на Демократическата партия, предаде Асошиейтед прес. Той порица политиката на страха на действащия президент Доналд Тръмп, без обаче да го назове поименно, отбелязва Франс прес.

"Ние сме изправени пред труден момент", заяви Обама пред избиратели в Анахайм, традиционно републикански район в щата Калифорния, който обикновено печелят демократите. На изборите в средата на мандата, които ще се проведат през ноември, "имаме възможност да върнем малко здрав разум в нашия политически живот".

Барак Обама бе посрещнат сърдечно от избирателите.

И предупреди.

"Ако не отговорим сега, нещата може да се влошат", предупреди бившият президент, призовавайки избирателите да изпратят ясен сигнал да се сложи край на "цикъл на гняв и разделение".

"Най-голямата заплаха за нашата демокрация не е един човек, а апатията и безразличието", подчерта Обама.
Кратката и трезва реч контрастираше с изявленията му предишния ден в Илинойс, когато той отправи нападки срещу Тръмп въпреки американската традиция бивши президенти да не критикуват тези, които са ги заменили на поста, отбеляза БТА.