Загадъчната усмивка на Мона Лиза, която векове наред разбулва въображението на хората, била просто следствие от хиперфункция на болна щитовидна жлеза, твърдят учени, пише британският в. "Таймс".

Като доводи за извода д-р Мандип Мехра от американска клиника за жени посочва издутата шия на Мона Лиза, огъването на устата и високата линия на косата. Освен това той предполага, че жълтият тен на лицето е вероятно от повишено съдържание на каротин в организма.

"Загадката на Мона Лиза може да се разгадае с помощта на обикновена медицинска диагноза - болест, свързана с хипотиреоидизъм", пише американският учен в специализирано здравно списание. "По много причини привлекателното излъчване всъщност е причинено от болестта и придава на шедьовъра тайнствена същност и очарование", добавя той.

В историята на изкуството Лиза Герардини вероятно е "най-болният модел", пише още авторът:

"Още през 1959 година изследовател предполага, че тя може би е била бременна. Преди това през 1952 година е била определена като травестит. През 1992 година стоматолог обяви, че тя няма предни зъби. През 2010 година учени стигнаха до извода, че Мона Лиза има висок холестерол и затова и са подути очите. Приписвали са и дори паралич на Белла, който е поразил част от лицето й и затова е тази тайнствена усмивка".