В Русия днес 65 милиона избиратели имат право да гласуват за губернатори и местни органи на управление. В т.нар. Единен ден за гласуване избори ще се проведат в 80 от общо 85 района (с изключение на Ингушетия, Кабардино-Балкария, Крим, Марийската република и Санкт Петербург).

Избори за губернатори ще има в 22 региона, включително Москва, Московския район, Самара, Воронеж и Тюмен. Ръководителите на пет други - Дагестан, Ингушетия, Ненецка и Ямало-Ненецка автономни области - ще бъдат избрани в същия ден от законодателните органи на страната по предложение на президента на Русия.

За регионални парламенти ще гласуват в 16 региона, в т.ч. Ростовска, Владимировска и Иркутска области. В 12 административни центъра на федерацията ще бъдат избрани градски парламенти, в четири столици - кметове.

По същото време в Хакасия и Якутия ще се проведат четири вида избори - ще се гласува за регионални лидери, членове на регионалните и столичните парламенти, както и за кметове на столицата.

За първи път от 10 години "Единна Русия" може да изгуби

Пенсионната реформа създава напрежение в страната и може да доведе до загуби на президентската партия "Единна Русия" за първи път от 10 години, прогнозира в анализ две седмици преди изборите авторитетното руско издание "Ведомости".

[[nid:48439]]

"Най-проблемна ще е ситуацията при изборите за парламент в Иркутска област. Там "Единна Русия" може да загуби първото място, което да бъде спечелено от Комунистическата партия", казва източникът на "Ведомости", близък до президентската администрация.

"Единна Русия" не е губила избори от 2007 г., когато това се случи в Ставрополския край. Според източниците на "Ведомости" голямата заплаха сега идва от пенсионната реформа, която понижи рейтинга на властта: "И се къса там, където е най-тънко" - в Иркутския район, където губернаторът Сергей Левченко е първият секретар на регионалния комитет на Комунистическата партия - и силен местен политик.

В минимум 14 окръга ситуацията не е в полза на "Единна Русия" или е доста сложна. Рейтингът на управляващата партия в Иркутск е 26-28% седмици преди изборите, а на Комунистическата партия - 15%, но напрежението от пенсионната реформа ще си каже думата, казват източниците на "Ведомости".

Сергей Собянин със своя пенсионна реформа

Московското правителство планира да запази регионалните надбавки за пенсионерите след стартирането на пенсионната реформа - т.е. да предоставя обезщетения на жителите на столицата, съответно от 55-годишна възраст за жените и 60-годишна - за мъжете, както и сега. Това трябваше да бъде обявено преди изборите, но кметът Сергей Собянин, който се бори за преизбиране, ще говори за това след вота.

През юни руските власти обявиха увеличение на възрастта за пенсиониране с една година на всеки две за мъжете - така че да стигне 65-годишна възраст през 2028 г., а за жените - до 63-годишна възраст до 2034 г.  Руската Дума прие на първо четене закона през юли.

Става въпрос за следната ситуация - 55-годишна жена се пенсионира през 2022 г., но по новия закон има право на пенсия от 2026 г., в тези четири години московските власти й пращат регионални надбавки. Средното доплащане за пенсионер в Москва е 5560 рубли на месец (малко под 70 евро).

Google премахна клипа с Навални

Междувременно Google блокира видеото, в което руският опозиционер Алексей Навални призовава съгражданитие си да излязат на общонационална протестна акция срещу пенсионната реформа в деня на изборите, 9 септември.

Видеото се разпространяваше в YouTube, но от преди дни от руския регулатор Роскомнадзор изпратиха писмо до шефа на Google - Лари Пейдж, обяснявайки, че това се тълкува като намеса в изборите.

От Google са обяснили на щаба на Навални, който е в затвора, че блокирането е заради това, че рекламодателите трябва да действат в съответствие с местното законодателство.