Хиляди поддръжници на руския опозиционер Алексей Навални се включиха днес в протести в цяла Русия срещу планираната от правителството пенсионна реформа, информира Ройтерс. 

Най-малко 291 от тях са били задържани от полицията, твърди правозащитна организация. 

Протестите, някои от които полицията разпръсна с палки и извличане на участниците, са предизвикателство към властите, които се надяват на висока избирателна активност в регионалните избори днес въпреки широко разпространеното недоволство срещу планираното увеличаване на пенсионната възраст. 

"Властите не се вслушват в хората и това означава, че е време да се излезе на улицата", заяви екипът на Навални в изявление, разпространено преди протестите. 

Предложените промени в пенсионната система, които вече са внесени в парламента, намалиха с около 15 процента рейтинга на президента Владимир Путин и са най-непопулярната правителствена мярка от 2005 година. 

Навални, на когото е забранено да се явява по държавната телевизия, а по-рано тази година му бе попречено да се кандидатира в президентските избори срещу Путин, се надява да се възползва от общественото недоволство срещу реформата. 

Той планираше да застане начело на протест в Москва днес, но миналия месец бе осъден на лишаване от свобода за 30 дни. Според Навални присъдата му има за цел да възпрепятства протестите, които се проведоха в 80 руски града, включително Москва и Санкт Петербург. 

Правозащитната група ОВД-Инфо твърди, че днес 291 поддръжници на Навални са арестувани от полицията в 19 града, включително някои от най-близките му сътрудници. 

В Москва, където властите отхвърлиха искането за организиране на протест, близо 2000 души се събраха на централния площад "Пушкин". 

Някои от тях скандираха "Русия ще бъде свободна" и "Путин е крадец" под погледа на полицията за борба с безредиците, която им нареди да се разпръснат под заплаха от съдебно преследване. Част от демонстрантите се насочиха към централната част на Москва, преди полицията да ги спре с метални бариери и понякога с груби арести. 

Въпреки повода за протестите, мнозина сред участниците бяха млади хора. 

Реформата на пенсионната система предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране с пет години, до 65 за мъжете и 60 за жените при средна продължителност на живота в Русия съответно 66 и 77 години. 

В страната днес се провеждат избори за ръководители на 26 от 85-те региона, включително Москва. 

БТА