Националите по волейбол стартираха отлично на Световното, на което домакини са Италия и България - 3:0 срещу Финландия в пълната зала на "Двореца на културата и спорта" във Варна.

В отделните геймове резултатът е: 25:21, 25:19, 25:22.

В четвъртък предстои мач с Иран, отново край морето.

Тази вечер Пламен Константинов заложи на следния стартов състав: Виктор Йосифов - капитан, Николай Николов, Георги Сеганов, Тодор Скримов, Валентин Братоев, Николай Учиков, Теодор Салпаров - либеро.  

Началото на срещата бе равностойно. Видя се, че българският отбор започна нервно, което е нармално - беше първи мач и то пред родна публика - традиционно запалените и предани запалянковци в Морската ни столица.

След 9:9 скандинавците дръпнаха леко в резултата, но нашите не позволиха авансът да предреши гейма. Постепенно селекцията на Пламен Константинов пое контрола и след 19:16 взе връх.

Вторият гейм вървеше по сходен начин, но от средата му отборът ти отново дръпна и този път се наложи по-лесно, като направи заявка за чиста победа.

Тя стана факт, но не дойде лесно, тъй като третият гейм бе най-трудно спечелен от "лъвовете". Този път те тръгнаха отлично и поведоха, но финландците изравниха и частта вървеше точка за точка почти до края. България обаче показа повече класа и зарадва над 5000 зрители в залата и още десетки хиляди пред телевизорите.

“Добро начало, коментира Пламен Константинов. - Постигнахме чиста победа над Финландия. Като резултат - най-доброто, което можеше да очакваме на старта на световното първенство. Като игра имаме още плюсове, които да дабавим в следващите мачове. Това също ми дава оптимизъм. Рядко ни се случва да нямаме несработена блокада. Отдавам го повече на финландците, те не рискуваха и търсеха повече топката да остане в игра. Имаме много „пипнати“ на блокада и добри проценти на този елемент, което значи, че сме успели да прочетем играта на разпределителя. Доволен съм от началото, имахме нужда от тази победа. Предстои мач с Иран и силно се надявам да продължим в същия дух и да запишем нова победа.“