"Министерският съвет е динамична среда, няма гарантирани места в него, така че е напълно възможно министри да се разделят с постовете си."

Така вицепремиерът Томислав Дончев отговори на въпроса какви решения се очакват от заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" по повод трите министерски оставки заради трагедията в Своге, погубила 17 души. 

По думите на Дончев обаче мястото на един от министрите в третия кабинет "Борисов" засега е гарантирано - това е мястото на министърката на туризма Николина Ангелкова въпреки критиките към работата й от страна на вицепремиера и лидер на НФСБ Симеонов.

„Не знам с какво администрацията на туристическото министерство, ако Валери Симеонов го оглави, би му помогнала да решава примерно демографските проблеми“, коментира Дончев.

По отношение на оставките и тяхното гласуване тази седмица най-важното е какво мисли премиерът. Има текст от конституцията, който казва, че членовете на кабинета се предлагат от министър-председеталя, а парламентът има правото да ги гласува или не, каза Дончев.