Китайският магнат Джак Ма, съосновател на гиганта за онлайн търговия "Алибаба" (Alibaba), ще се оттегли от управлението на компанията догодина. Той посочи за свой наследник Даниъл Чжан, който в момента заема поста главен изпълнителен директор, съобщи БТА.

Ма обяви новината в писмо, публикувано на корпоративния сайт на "Алибаба". В текста той посочва, че Чжан ще го наследи като изпълнителен президент след 12 месеца, през септември 2019 година, когато компанията ще отбележи 20-ата си годишнина. 

Джак Ма ще остане в съвета на директорите до общото събрание на акционерите през 2020 година. 

В писмото си той разказва, че разработването на плана за предаване на управлението е отнело 10 години, но това е важно за компанията, тъй като ще гарантира, че тя може да продължи и без него.

"Никоя компания не може да разчита единствено на основателите си. Аз знам това най-добре. Заради физическите ограничения на възможностите и енергията на човека никой не може да носи вечно отговорностите на президент и главен изпълнителен директор", посочва Ма в писмото, цитирано от ДПА.

"Обучен за учител, аз съм изключително горд от това, което постигнах. Учителите винаги искат учениците им да ги надминат, така че отговорността ми повелява да оставя по-младите и по-талантливи хора да поемат лидерските роли", заявява той. 

Ма, който днес навършва 54 години, вече сви ролята си в "Алибаба", оттегляйки се от поста главен изпълнителен директор през 2013 година. Предприемачът разказа пред "Ню Йорк таймс", че планира да се посвети повече на благотворителност, насочена към образованието. 

От скромен учител по английски език той се превърна в един от най-богатите бизнесмени в света и една от най-известните личности в Китай, припомня "Асошиейтед прес". Основава "Алибаба" през 1998 г. Класацията на китайското списание "Хужун" оценява богатството му на 37 млрд. долара. 

"Алибаба" уточни, че Ма ще остане част от "Алибаба партнършип" (Alibaba Partnership) - група от 36 души, които имат правото да номинират по-голямата част от съвета на директорите на компанията. 

Милиардерът, чието китайско име е Ма Юн, често се появява по телевизията. На годишния фестивал за служителите на "Алибаба" в централата й в Ханчжоу той пя поп песни в костюми, включващи руси перуки и кожени якета. Ма се присмива на собствения си външен вид, отбелязвайки, че твърде голямата му глава и ъгловати черти го правят да изглежда като Извънземното от едноименния филм на Стивън Спилбърг. 

Обявеният за негов наследник, 46-годишният Даниъл Чжан, е бивш счетоводител, присъединил се към "Алибаба" през 2007 година, след като работи за компания за онлайн игри. Бил е президент на насоченото към потребителите подразделение Тимол.ком (Tmall.com). Той е известен като един от основните архитекти на "Деня на самотните сърца" - разпродажбите на 11 ноември, които се превърнаха в едно от най-големите шопинг събития в света.