Земеделският министър Румен Порожанов призова хората, които гледат домашни прасета, да ги заколят. Порожанов направи днес оглед на оградата по сухоземната граница с Румъния край Силистра, изградена, за да спира дивите прасета от румънска територия.

Порожанов съобщи още, че и вторите проби на прасета от село Бозвелийско, което е в 3-километровата предпазна зона от огнището на болестта в Тутраканци, са отрицателни.  

"Апелирам към всички стопани, които имат домашни прасета да ги усвоят. Въпреки че пробите са отрицателни, това са превантивни мерки“, каза земеделският министър.

Според него всички нерегистрирани домашни дворове с прасета трябва да бъдат регистрирани по най-бързия начин. По-късно през деня Порожанов ще има срещи срещи в Букурещ за координиране на борбата с африканската чума по свинете с колегите си министри на земеделието и развитието на селските райони Петре Дея и на водите и горите - Йоан Дене.

“На тази предстояща среща ще коментираме няколко важни въпроса“, уточни той. „Румъния има практика на гонки на диви прасета, които създават възможности те да бягат в най-различни посоки, включително и в български територии“, посочи министър Порожанов.

По думите му това е сериозен проблем, свързан с разпространението на болестта, за това той днес ще бъде обсъден с румънските власти. На въпрос дали ще се постави запитване на Румъния за мерките, които взема за дезинфекция и безопасност, той отговори, че ще бъдат поставени всякакви въпроси.

"Едно от исканията ще бъде спирането на тези гонки на прасета. Ако това е невъзможно ще искаме да се определят дни, в които това се прави, за да може ние тук да си направим пост, който да наблюдава и да взема мерки", каза още той.

Порожанов съобщи, че е имало случай, в който прасета от Румъния са се насочвали към България, но оградата е изпълнила функциите си. Като друг въпрос, който ще бъде обсъден на срещата, Порожанов посочи проблема "заден двор". Той уточни, че в тези дворове няма регистрация и биосигурност и там болестта има възможност да се генерира най-лесно.

Европейската комисия настоя Румъния да вземе допълнителни мерки за борба с разпространението на африканската чума по свинете. Страната беше призована да положи повече усилия, особено в пограничните области с Молдова и Украйна. Европейската комисия е готова да продължи да оказва подкрепа на Румъния, като досега е осигурила за целта 1.2 милиона евро.

Заради откритото огнище на африканска чума в село Тутраканци, Русия спря вноса на свинско месо от България. След умъртвяването на 83-те прасета в селото, нови огнища не са открити.