930 деца от Община Хасково се включиха в националната инициатива „Стара хартия за нова книга“. На 9 септември 2018 г. на пл. „Свобода“ малчуганите от града на Богородица събраха 6,7 тона хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 86 дървета, а в замяна получиха 1150 книги.

Сред тях беше и новото заглавие „Грийн тийн“, което „ЕКОПАК България“ публикува специално за каузата. Благотворителното събитие се проведе с подкрепата на Община Хасково и Регионална библиотека „Христо Смирненски“ и по традиция беше част от честванията по случай празника на града.

Мариана Петкова от „ЕКОПАК България“ и Сиана Колибарова от Книжен център „Гринуич“, организатори на кампанията, изразиха надеждата си този ден да се превърне в истински празник, в който децата да се уверят сами, че да помагаш на природата, като събираш разделно отпадъците, и да четеш е не само важно, но и много забавно.

Всички, включили се в празничната програма, бяха изненадани с тематични игри, песни, танци и музикални изпълнения. Пример за това беше специалната викторина в стил „Светът на Нарния“, в която децата трябваше да покажат колко знаят за поредицата на Клайв С. Луис от издателство „Труд“. Друга игра ги предизвика да отговарят на въпроси, свързани с екологията и рециклирането. В нея те си спечелиха приспособления за училище, осигурени от „Албо груп“.

Преди Хасково кампанията посети Бургас, където 1300 деца предадоха 7,2 тона хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 94 дървета и получиха 1500 книги.

Домакини на „Стара хартия за нова книга“ ще бъдат още София на 16 септември, Русе на 23 септември, Плевен на 24 септември и Пловдив на 29 септември.

Организатори на каузата са „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“.

Партньори на инициативата „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“ и „Труд“. Кампанията е подкрепена от издателствата „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.