„Помирението, нормализирането и добросъседските отношения са възможни само ако политиката от миналото, която донесе десетилетия от нещастия и страдания на хората на Западните Балкани, бъде отхвърлена и преодоляна. Не трябва да оставяме никакво място за двусмисленост или за хвалба на тези, които провеждаха тази политика и тези действия.“

Така говорителката на Европейската служба за външно действие (ЕСВД) Мая Коциянчич коментира изявленията на сръбския президент Александър Вучич по време на посещението му през уикенда в Косово.

Вучич обяви някогашния сръбски президент Слободан Милошевич за велик държавник, който имал добри намерения. Настоящият белградски лидер увери, че страната му никога няма да признае независимостта на бившата си област.

„Бих казала, че решенията на вътрешните и международните съдилища по този въпрос са ясни - продължи Коциянчич. - Помирението и добросъседството са в основата на това, което ние като Европейски съюз защитаваме, и всички партньори в региона имат ясна европейска перспектива и затова от тях се изисква да спазват тези принципи. Ще цитирам Жан-Клод Юнкер, който много ясно каза през уикенда, че национализмът никога не е решавал, а само е създавал проблеми.“

На 7 септември Вучич отказа да се срещне с косовския си колега Хашим Тачи в Брюксел. Двамата бяха там за разговори с Федерика Могерини - върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността.

В изявление за Клуб Z тогава косовският външен министър Беджет Пацоли обвини Вучич, че готви провокация при посещението си. Въпреки заплахите и заканите, както и несъгласието на косовската страна сръбският президент посети язовира „Газивода“.

Могерини очаква нова среща между президентите на Косово и Сърбия в Брюксел под нейна егида.

Мая Коциянчич така и не отговори дали в бъдещото споразумение между Беглрад и Прищина ще залегнат евентуални промени на границата между двете държави. Веднъж тя каза, че ЕС не се бърка в подробностите на споразумението. А по-късно заяви, че няма да коментира същите тези подробности.

Всъщност именно този въпрос повиши отново напрежението между Сърбия и Косово.