ООН ще изпрати мисия да разследва италианските власти за расизъм и насилие спрямо мигрантите, каза днес Мишел Бачелет, новата върховна комисарка на световната организация за човешките права.

В същото време, отделно от нея, чешкият министър-председател Андрей Бабиш заяви, че мигрантите, които пресичат Средиземно море, за да стигнат до страните на ЕС, са предимно икономически, а не бежанци, и че Европа трябва да пази цивилизацията си от тях.

"Имаме намерение да изпратим персонал в Италия,  за да оцени споменатите случаи на насилие и расизъм срещу мигранти, лица от африкански и ромски произход", каза в Женева Бачелет, бивша президентка на Чили", цитирана от в. "Стампа". "Италианското правителство отказа да приема спасителни кораби на неправителствени организации. Този вид политическо поведение и други неотдавнашни развития имат катастрофални последствия за много уязвими лица".

Тя добави, че макар и броят на незаконните пристигания в Италия да е спаднал, броят на смъртните случаи сред тези, които пресичат Средиземно море, се е увеличил през първите шест месеца на тази година.

Андрей Бабиш. Снимка АП / БТА

Бабиш изрази съмнение дали Европа трябва да помага на мигрантите, опитващи се да достигнат бреговете ѝ с лодки през Средиземно море, в интервю за германски всекидневник, цитиран от ДПА.

"Ако питате мен, това са икономически мигранти - всичките нелегални. Млади хора, които не бягат от война", каза той пред "Билд".

Агенцията отбелязва, че по дефиниция бежанец е някой, който е прекосил международна граница поради заплаха за живота му в собствената му страна, а икономическият мигрант напуска страната си доброволно.

Коментирайки факта, че има множество продължаващи конфликти в Африка, като тези в Сомалия и Еритрея, Бабиш каза:

"Отидох на място, за да науча повече. Те плащат от 2000 до 5000 долара за пътуването".

Една мафиотска структура за трафик на хора печели близо 5,7 милиарда долара на година, прехвърляйки хора през Средиземно море, каза той пред вестника, без да посочва източника на тези данни.

Бабиш отново изрази своето неодобрение за плана на германската канцлерка Ангела Меркел за преразпределяне между европейските страни на квотен принцип на мигрантите, които пристигат на европейските брегове.

Европейският съюз трябва да "помага на хората там, където са родени", отбеляза той и добави: "Европа не може да се справи с проблема с миграцията по различен начин от Америка, Канада, Австралия. Трябва също да защитим цивилизацията, която предците ни са съградили, нашата култура".

Европейските избори през следващата година ще покажат "какво мисли мълчаливото мнозинство за нелегалната миграция", каза той пред вестника.

Чехия заедно със Словакия, Полша и Унгария участвав т.нар. Вишеградска четворка, регионална група за сътрудничество в ЕС, която се противопоставя на официалната европейска политика на миграция и убежище.

Италианското коалиционно правителство е съставено от популисткото движение "5 звезди" и крайнодясната антиимитрантска "Лига", чийто лидер Матео Салвини е вътрешен министър.