Заговор и заговорници срещу правителството и премиера Бойко Борисов няма - това увери зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на бТВ, след като по-рано лидерът на "Атака" Волен Сидеров заподорзя, че НФСБ и... ГЕРБ кроят заговор за сваляне на третия кабинет "Борисов". 

"Въздържам се да бъда прям и емоционален в изказванията спрямо коалицонните ни партньори. Аз уважавам много както Волен Сидеров, така и Красимир Каракачанов, така и Валери Симеонов и мога да кажа, че не бих искал през медиите да коментираме каквито и да били неща, свързани с отношенията ни", каза Цветанов.

Той обаче призна, че на заседанието на коалиционния съвет по-рано през деня, когато станаха ясни кандидат-министрите за местата на тримата подали оставка, е имало гласове "против" въпросните оставки. И освен вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които изразиха неодобрението си публично, и самият Цветанов е бил на мнение, че при недоказана вина за инцидента не бива да има смяна на министри. 

Всеки от участниците в съвета си казал мнението, обсъдили и "политическия аспект" на решението за оставки и накрая са се обединили около него, разказа още Цветанов.

Неотдавна, когато обяви, че НФСБ ще гласува против оставките, Валери Симеонов обяви, че слогана на коалицията е "България над всичко", а не "Рейтингът над всичко".

"Местната власт е пряко свързана с дейността на Регионалното министерсво и точно затова всеки един се притеснява какво се случва след това, но съм убеден,че след днес с предложенията за министерските кресла, смятам, че темата вече е затворена", обясни още Цветанов относно оставката на Николай Нанков. За него все още циркулира версия, че може да бъде спасен и да остане министър, въпреки че и за неговия пост бе посочен наследник.

"В четвъртък ще гласуваме оставките и новия избор на министри. До момента нито един от министрите няма доказана вина. Когато има коалиционен съвет е много важно да се чуят всички позиции. Това е много силен политически акт, който трябва да бъде приет и така всички се обединихме", каза той.

Вторият човек в ГЕРБ каза по няколко думи за кандидат-министрите. 

"Премиерът изхожда от професионалните качества и натрупания опит. В ГЕРБ има достатъчно хора, които могат да заемат министерските постове. Смятам, че познавайки системата, Младен Маринов ще се справи. Той ще бъде подкрепен чисто парламентарно. Ако погледнем Петя Аврамова, тя познава много добре сектора за местната власт - инженер по образование, до настоящия момент работеха много добре с министър Нанков. Александър Манолев беше избран за народен представител от благоеградския регион и така те за първи път ще имат министерски пост".

Идния понеделник отново ще има коалиционен съвет, разкри още Цветанов.

После обяви, че президентът Румен Радев бил нервен, макар да не се разбра откъде дойде този извод.

"Той не е проблем за ГЕРБ. Радев е проблем и той ще става още по-голям проблем за БСП.", заяви Цветанов. И досущ като Плевнелиев по-рано обяви как държаввият глава бил "изолиран от международната сцена".