Подобно на голяма част от депутатите от Европейската народна партия (ЕНП), българските представители в нея също имат различен подход към Унгария.

Това става в навечерието на дебатите в Европарламента в Страсбург, посветени на поведението на правителството на Виктор Орбан. Те ще се състоят във вторник - 11 септември. А на 12 септември депутатите трябва да гласуват дали Съветът на ЕС да задейства процедура по член 7 от договора на Съюза. Най-лошият възможен резултат е Будапеща да бъде лишена от правото на глас в ЕС. Но той е малко вероятен.

Причина за дебатите и вота са опасенията за независимостта на съдебната система, медийните свободи и нарушаването на правата на евреите, ромите и мигрантите в Унгария. Докладът е изготвен от холандската „зелена“ евродепутатка Юдит Сарджентини 

В навечерието на дебатите Клуб Z потърси мнението на двама български евродепутати от ЕНП.

„Мнението ми е почти същото като на Манфред Вебер – председателя на групата на ЕНП. Той го изрази, след като обяви кандидатурата си за бъдещ председател на Еврокомисията. Не приемаме никакви компромиси с основни демократични ценности.

Но когато става дума за миграция, ние разбираме, че има необходимост да се пазят външните граници на ЕС. Икономически мигранти трябва да бъдат приемани само от страни, които имат нужда от тях. И това не трябва да бъде обвързвано с никакви квоти. Това е въпрос на суверенно решение на всяка страна“, заяви Андрей Ковачев,  зам.-председател на групата на ЕНП в Европарламента.

Андрей Ковачев

Явно той е за умерен подход.

„Виктор Орбан е подложен на кръстосан огън. Но в негова защита трябва да кажем, че той не бяга от такъв дебат, а вече за четвърти път поред се явява пред Европарламента. Ние ще следим дебатите с голям интерес. След тях ЕНП ще реши как да гласува. Тогава ще решим и ние, българската делегация в ЕНП.

Най-важното е, че трябва да пазим хората от терористи и от криминални актове като тези, които напоследък станаха в Германия. И не трябва ние, които сме на фронтовата линия, да бъдем най-потърпевши“, допълни Ковачев.

Доста по-остър бе Светослав Малинов (представител на "Демократична България", влязъл в ЕП с листата на несъществуващия вече Реформаторски блок - б.р.)

„Аз със сигурност ще подкрепя стартирането на процедурата за активиране на член 7“, увери той.

И изтъкна като причина, че според него правителството на Виктор Орбан нарушава европейските ценности, залегнали в член 2 на Договора от Лисабон.

„Въпросът е Европарламентът да се произнесе има ли такова нарушение. Според мен има. Орбан отдавна изпитва търпението на всички и това не може да продължава вечно“, смята Малинов.

Светослав Малинов

Той обаче призна, че има разделение и в самата ЕНП по въпроса.

Това пролича още през юни, когато докладът за Унгария бе подкрепен от Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи. „За" бяха 8 депутати от ЕНП, а 9 гласуваха „против“. Същевременно шестима от девет партийни представители, противопоставили се на идеята, бяха унгарци.

„По принцип ЕНП е против санкции срещу Орбан. Най-силно го подкретят антиевропейските сили, но те са извън тази партия“, отбеляза Светослав Малинов.

Той обаче изтъкна, че действията на Орбан не оставят никакви съмнения.

„Политиката на унгарския премиер към мигрантите е опасна за България, - продължи евродепутатът. - Днес имаме с него съвпадение само по един въпрос – за силната охрана на границите. Но Орбан бе против споразумението на ЕС с Турция за миграцията. Трябва обаче да се знае, че това споразумение спаси България от истинска вълна“, добави Малинов.

Унгарският въпрос е от ключово значение за ЕНП, която е първа политическа сила в Европарламента. През май 2019 г. Ще се проведат поредните избори и се очаква засилване на популистките движения.

Една от идеите в редиците на ЕНП е от нея да бъде изключена управляващата в Унгария партия ФИДЕС, оглавявана от Орбан. Преобладава обаче подходът „чакай да видим“, писа в началото на седмицата „Политико“. Явно негов привърженик е и Андрей Ковачев.

Една от причините е, че с ФИДЕС ЕНП почти със сигурност ще запази водещата си позиция. А без унгарците нещата могат да бъдат доста различни. Пък и Манфред Вебер предпочита ФИДЕС да остане част от партията.

Ако две трети от евродепутатите подкрепят активирането на член 7, Съветът на ЕС ще бъде задължен да определи дали става въпрос за „ясен риск от сериозно нарушение“ на фундаменталните принципи на ЕС. 

Но въпреки това шансът Унгария да загуби правото на глас е минимален. Още повече Полша, която е заплашена от същата процедура, смята да наложи вето.