Съпротивата срещу плана на британската министър-председателка Тереза Мей за напускане на ЕС в собствената ѝ Консервативна партия е толкова силна, че може да ѝ коства лидерството и поста и да предизвика предсрочни избори, коментират днес световните медии.

Начело на противниците на т.нар. План "Чекърс" (по името на правителствената резиденция, където беше приет) е бившият външен министър Борис Джонсън. Той напусна правителството заради несъгласия с политиката на Мей за "Брекзит".

По преценка на Huffington Post Джонсън може да разчита на гласовете на минимум 40 и максимум 80 консервативни членове на долната камара на парламента.

Прибавени към лейбъристката опозиция, която не одобрява плана, те означават, че планът на Мей в момента е обречен на провал. Ако тя го подложи на гласуване, това може да събори правителството ѝ и без формален вот на недоверие.

Ако обаче в този момент консерваторите не искат да сменят лидера си и да предизвикат предсрочни избори, единственият им изход остава удължаване на срока за преговори за "Брекзит", което договорът на ЕС позволява.

Двадесет и седемте държави членки, които преговарят с Великобритания, очакват споразумение да бъде постигнато до края на октомври, за да има време за ратификацията му от националните парламенти и от Европейския парламент до 29 март 2019 година, когато Обединеното кралство трябва да напусне ЕС.

Несъгласията по бъдещия граничен и митнически режим между Северна Ирландия и Република Ирландия обаче в момента да блокирали преговорите и има реална опасност срокът да не бъде спазен.

Продължаването им изисква единодушно съгласие на 27-те.