„Сутринта, като отидох да ги вземам, сигурно 5-6 жени ме прегръщаха и ме целуваха, че ще пътуваме заедно. Но как да знае човек, че това ще е последният ден…”

Това разказа пред бТВ Григор Григоров - шофьор на автобуса, който катастрофира край Своге и 17 души загинаха.

За Григор Григоров 25 август започва традиционно. В края на деня 17 души не са между живите, а шофьорът с 40 години професионален стаж е друг човек. Григоров засега е единственият обвиняем за трагедията край Своге, припомня медията въпреки уверенията на прокуратурата, че ще се разследват всички по веригата, имащи отношение към ремонта и поддръжката на пътя.

Шофьорът разказва, че за него затворът вече не е сграда, а усещане вътре в него.

„Седя си вкъщи, не мога да изляза навън (всъщност той вече не е под домашен арест и формално, де юре няма пречки, б.р.). Съвестта, трудно ми е. Постоянно мисля за тези хора. Те бяха приятели, приятели. Представям си какво е на близките им. На ранените, които са все още сигурно по болници. Съжалявам за всичко, което се случи. Искам да изкажа съболзенования на близките на загиналите. Те бяха близки приятели от години. Също да изкажа на пострадалите съжаления.”

Снимка с пенсионерската трупа.

Мъжът няма спомен от фаталния момент. Задава си много въпроси. И чака съзнанието да му подаде ръка:

„Дали съм помагал, дали съм направил всичко, което е било по силите ми? Аз съм от живите, но какво съм направил за останалите след трагедията? Каквото и да им кажа, е малко. Нито може да се върне случилото се. Аз не мога да си простя, дано те могат да ми простят. На много от тях имам телефоните, но как да звънна? Какво да им кажа?...”

Той обяснява липсата на втори технически преглед с пропуск: „Ако съм виновен и имам вина, ще я понеса.”

Дни след трагедията в подкрепа на Григоров се подписаха хиляди (в Своге дори по магазините и в момента тече подписка в негова подкрепа, б.р.). Десетки пък излязоха на протест с искане за пълно разследване и справедливост. Признава, че е изненадан от инициативата.

"Толкова много пътувания, в които са ми благодарили, че са се прибрали живи издрави. Но ето, че дойде екскурзия, след която не можах да чуя това нещо!", заключава горчиво шофьорът.

Григоров е в дома си, освободен под парична гаранция, в очакване на процес, който да извади наяве причините за катастрофата, отнела 17 живота, припомня медията.