Правна комисия в парламента се събира днес, за да разгледа поредното президентско вето и вероятно да го отхвърли, както обикновено. То е наложено на текстове от приетия преди депутатската ваканция Административнопроцесуален кодекс (АПК), които възпрепятстват достъпа до правосъдие на гражданите. Това е основният мотив на държавния глава Румен Радев да върне закона за ново разглеждане. За същото настояха и над 50 неправителствени организации, сред които и програма "Достъп до обществена информация".

Радев наложи вето на 16 текста на АПК на 31 юли. С измененията, предложени от ГЕРБ, се завишават до 70 пъти таксите за обжалване пред съда на решения и разпоредби на държавните институции. Освен това в определени случаи делата по административни казуси биха минавали само през една съдебна инстанция, която се произнася окончателно.

Държавният глава оспорва и приетите в закона случаи, в които по жалби върху административни актове ще се произнася само една съдебна инстанция и решението й ще е окончателно. Един от тези случаи, засягащ пряко обществения интерес, са жалбите при отказ до достъп до обществена информация.

"Особено тревожна е промяната в Закона за опазване на околната среда, където размерът на таксата за касационно обжалване на решението по оценка на въздействието върху околната среда е оставен изцяло на преценката на съда. Въвеждането на пропорционална такса освен това ще направи тези производства недостъпно скъпи, което не съответства на чл. 9 от Конвенцията за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда", се посочваше още в мотивите за ветото.

По отношение на последното наскоро бившият шеф на парк "Витоша" Тома Белев излезе с видеооръщение, в което цитира статистика - че делата за оспорване на нарушения по екологичното законодателство са пренебрежимо малко. Белев обори един по един всички мотиви на ГЕРБ да внесат измененията в АПК - нито съдиите са натоварени, нито системата, която иначе е на бюджетна издръжка, се нуждае от допълнително финансиране.

Неправителствените организации пък посочват, че проектът за изменения е писан без обосновка и "на коляно", внасяни са изменения след изтичането на крайния срок за това.

"Без финансова обосновка и без съобразяване с доходите на българите бяха увеличени драстично таксите по касационни жалби. Увeличeниeтo зa гpaждaнитe e 14 пъти, a зa юpидичecĸитe лицa c нecтoпaнcĸa цeл ĸaтo cдpyжeниятa нa гpaждaни yвeличeниeтo e 70 пъти", допълват в становището си.

И това вето обаче се очаква да последва съдбата на предходните (с едно малко изключение, в което се говореше за откровен лобизъм и от ГЕРБ нямаше как да не се съобразят с ветото при разразилия се публичен скандал. Става въпрос за закона за приватизацията, б.р.). Нагласите в ДПС са да подкрепят закона в този му вид. А по традиция "Воля" се очаква да гласува с властта. Единствените, които са твърдо "за" ветото, са депутатите на левицата. 

Все още не е ясно кога ветото ще бъде гласувано в пленарната зала, очаква се това да стане още тази седмица.

"Демократична България": ГЕРБ с поредна атака срещу демокрацията

Промените в АПК лишават гражданите от възможността да се защитят от произвола на администрацията, отбелязаха от обединението "Демократична България", които също призоваха президента да наложи вето върху закона.

Чрез промените в Административнопроцесуалния кодекс рязко се повишават съдебните такси, въвеждат се закрити съдебни заседания без участие на страните и се премахва втората съдебна инстанция по много дела.

Приемането им въпреки наложеното вето ще означава, че парламентът застава фронтално срещу гражданите, бизнеса, върховенството на правото и защитата на правата.

Призоваваме всички парламентарни партии да се събудят и да си спомнят, че са длъжни да бранят обществения интерес, а не да защитават олигархията, призоваха от "Демократична България".

Безобразно увеличение на таксите

Увеличението на таксите за гражданите и неправителствените организации по административните дела срещу държавата и общините е драстично, да не кажа безобразно, доходите не са се увеличили в този обем за изминалите 20-25 г., заяви адвокат Александър Кашъмов пред bTV днес.

Той подкрепи мотивите на президента за ветото му. Това правосъдие е може би единственото средство за спиране на произвола и тиранията заедно с журналистиката и свободното слово, каза адвокат Кашъмов.

Той цитира официална статистика, според която жалбите в административните съдилища са намалели с около 1000 спрямо 2016 г. Не виждам никакво доказателство, че броят на делата, респективно на неоснователните жалби, се е увеличил, посочи юристът. Какво значи злоупотреба с жалба, всеки тиранин смята, че този, който го критикува и атакува законността на неговото решение, злоупотребява, коментира Кашъмов.