За да си свободен, автономен и суверенен, трябва да се придържаш към правила, които са валидни за всички разумни същества. Едно такова правило е, че думите имат значение: ако си казал нещо и то се е оказало невярно, трябва да си признаеш грешката и да въведеш съответните корекции в поведението си. Така стоят нешата според Кант. И изобщо.

По случая "Скрипал" България зае руската позиция: а именно, че "няма достатъчно доказателства" за съпричастност към престъплението от страна на Кремъл. Това беше грешка и тогава, но е пределно видима сега, когато вероятните извършители бяха идентифицирани и за тях бе издадена европейска заповед за арест.

Идентифицирани са със снимки от камери и имена, и се твърди, че са офицери от руските служби. (Всъщност, ако нещо от това не е вярно, за руската страна би било много лесно да го докаже, като покаже хората и представи тяхното алиби ).

От официална гледна точка у нас по въпроса цари мълчание и гузно озъртане, което се нарушава само от жалките опити на някой кадесар да омаловажи новите доказателства. (И нищо чудно, защото такива реликти още твърдят, че Георги Марков е убит от английските или американските служби. Версията сега е същата - английските служби тровят Скрипал, за да очернят почтения режим на Владимир Путин.)

"Дума дупка не прави" е нашият правителствен отговор на разкритията на британците и на Кант. Това не е отговор на свободни хора.

...

Коментарът е от фейсбук профила на Даниел Смилов.