Флашмоб с блокирано кръстовище в София, срещу което се намира 28-о СОУ, завърши с арест на инициатора му - журналиста Цветан Фиков. 

Сцената се е разиграла вчера, а във фейсбук има видеоклип от протеста, както и от момента на арест. Причината за последното - отказ от изпълнение на полицейско разпореждане и съпротива при арест. Фиков е прекарал в полицията около два часа, след това е бил освободен заедно със свой сподвижник. 

Каква е историята

В продължение на няколко седмици Фиков сигнализира Столичната община, че светофарът на кръстовището на бул. "Никола Мушанов" и бул. "Възкресение" в кв. "Красна поляна" подава зелен сигнал едновременно и за автомобили, завиващи надясно, и за пешеходците. 

"Светофарът спира колите, завиващи надясно, само за 3? секунди. През останалото време свети "зелено" и по средата на "зеленото" за автомобили светва зелена светлина и за пешеходци. Не знам, ако незрящ пешеходец се блъсне в преминаващ и навлязъл вече в кръстовището автобус №72, кой ще е виновен?
Защото няма как да спреш навлязло превозно средство на "зелено" и в този момент светва пешеходен зелен сигнал. Децата дали са в безопасност!", мотивира решението си за блокиране на пътя Фиков. 

Протестът му е срещу безхаберието на чиновниците, отговарящи за светофарните системи в София. Припомня, че първият учебен ден е само след няколко дни, а точно на въпросното кръстовище със странно работещия светофар има училище. 

В сайта на контактния център на Столичната община има сигнал от Фиков за проблемния светофар от 24 август. Въпросният сигнал е означен като "получил отговор". А самият той гласи: 

"В отговор на Ваш сигнал, Ви информираме, че е възложен транспортен анализ, след изготвяне на анализа ще бъдат направени необходимите промени".

Отгогава насам последваща реакция няма. Други сигнали по въпроса стоят със статус "очакващ обработка".

Тъй като официален отговор дали според отговорниците за пътната сигнализация светофарът си е наред или не липсва, Фиков разказа, че по време на протеста му, завършил с арест, полицаите твърдели, че всичко с пътната сигнализация си е наред. Черно на бяло за това не е известно да има документ. 

Ето видео от протеста.