Интервю на Пламен Ранчев, бивш депутат от 40-ото народно събрание и председател на парламентарната комисия за установяване на отнетото и възстановено имущество на семействата на бившите царе, предизвика безпрецедентна остра реакция от страна на Симеон Сакскобургготски.

Пред "Капитал" Ранчев разказва, че дори и след референдума за смяна на формата на държавното управление от 1946 г., в следствие на който царското семейство е изпратено в изгнание, е било гласувано решение на Министерския съвет от 1947 г. да му бъде изплатено обезщетение от 5 млн. златни лева за имотите, които са им отнети със закон. БНБ обаче отказва информация дали такива парични преводи са били направени. Ранчев говори и за куфарчета с пари, доставяни от държавни представители на царското семейство след екстрадицията.

В отговора си Сакскобургготски определя тези твърдения като "първоаприлска шега", "неистини" и "манипулации на общественото мнение" и дава заявка, че "адвокатите му вече проучват основанията да защитят правата му по съдебен ред за разпространяване на нагли клевети".

Твърдение

Ето какво заяви Пламен Ранчев:

"Когато царското семейство е екстрадирано през 1946 г., на тях им е дадено правото да вземат определено имущество, пари, злато и ценности. Същевременно, има решение на МС от 1947 г. да им бъде изплатено и обезщетение от 5 млн. златни лева за имотите, които са им отнети със закона. Защото целта на този закон е да се обявят за държавна собственост всички имущества, които след време може да се открият тук или по света, включително банкови сметки, трезори и т.н. Това решение на МС бе получено от комисията по царските имоти през 2006 г. заедно с много други документи, които събирахме от всички институции. Не можехме да разберем обаче дали тези пари са били изплатени, аз поисках информация от БНБ, но оттам отказаха да ни я дадат. Затова и този въпрос не е коментиран в доклада. Имам основание да смятам, че тези пари са били изплатени, защото финансовите взаимоотношения на Симеон и държавата не са приключили дотук, а са продължили и по време на изгнанието му.

Моите частни проучвания показват, че българските власти са продължили да обслужват него и фамилията след екстрадирането, включително и с издръжка, която е била плащана от една секретна извънбюджетна сметка към МФ до 1989 г. Знае се даже кой е носил куфарчето с доларите през последните години, за да не остават документални следи. Последният, който е правил тези "доставки" и е поддържал контакти с царя, е бил висш дипломат и офицер от разузнаването."

Опровержение

От секретариата на Сакскобургготски реагираха днес с опровержение, публикувано на официалната страница на бившия монарх. 

"... категорично и многократно Цар Симеон е заявявал, че при напускането на страната той, Царица Йоанна, Княгиня Мария-Луиза и леля му Княгиня Евдокия получават единствено и само по 200 долара всеки, общо 800 долара от тогавашните власти. Те заминават за Египет, където е бащата на Царицата италианският крал Виктор Емануел III. Там преживяват, благодарение на родителите на Царица Йоанна, които помагат финансово на дъщеря си и нейните две невръстни деца", се посочва в прессъобщението.

Според Сакскобургготски става въпрос за стара "комунистическа пропаганда". А в същото време царската фамилия е "мизерствала" в продължение на пет години:

"В своята автобиографична книга Цар Симеон разказва как комунистическата пропаганда в онези години е разпространила, че българската държава е отпуснала 20 милиона лева за образованието на младия цар. За първи път категорично опровержение на тези клевети Негово Величество прави в свое интервю пред американската телевизия NBC през 1959 г. като казва, че през 1946 г. България едва ли е разполагала и с 2 милиона в брой. Ако им бяха дали средства, Царското семейство е нямало да мизерства петте години в Александрия."

"За толкова години никой не е намерил доказателства за направени банкови преводи. Смехотворна лъжа е, че агенти на Държавна сигурност са носили куфарчета с пари на Царя. Ако не беше скандално това твърдение, можеше да се допусне, че е първоаприлска шега", се посочва още в опровержението.

"Тиражирането на подобни неистини с цел манипулиране на общественото мнение, Царят счита за умишлено и целенасочено и адвокатите му вече проучват основанията да защитят правата му по съдебен ред за разпространяване на нагли клевети", се казва в заключение.