Робърт Редфорд се сбогува с 50-годишната си актьорска кариера, представяйки филма си "Старецът и пистолетът" (The Old Man and the Gun) на кинофестивала в Торонто, предаде Ройтерс.

Легендарният холивудски актьор и режисьор каза на пресконференцията, че това е "прекрасен филм за сбогом".

Публиката аплодира възторжено след прожекцията на "Старецът и пистолетът". Робърт Редфорд играе в него чаровен банков обирджия, който е залавян 17 пъти за 60 години, но така и не влиза в затвора.

"Винаги са ме привличали хората извън закона, откакто бях дете, а и съм имал такива роли, така че просто продължих - каза звездата от "Буч Кисиди и Сънданс Кид". - Това е весел филм. Истинска история. Прекрасен филм за сбогом."

Робърт Редфорд, който е на 81 години, каза през миналия месец, че ще се оттегли от актьорството след излизането на "Старецът и пистолетът", защото иска да има повече време за изкуство - първата му любов. Той обаче планира да продължи да режисира. 

"Филми като "Цялото президентско войнство", "Ужилването", "Далеч от Африка" превърнаха Робърт Редфорд в една от най-големите звезди на 70-те и 80-те години на миналия век. Той спечели "Оскар" за режисура за "Обикновени хора" през 1980 г., но не е печелил актьорска награда на американската киноакадемия. 

Режисьорът Дейвид Лоуъри каза, че "Старецът и пистолетът" е "духовен наследник" на филмите, направили Робърт Редфорд звезда. Помолен да обясни защо Робърт Редфорд е толкова привлекателен, Лоуъри каза, че гласът и лицето му пред камера имат качества, които "завладяват като нищо друго".

"Той притежава това, а много малко хора го имат", обясни Лоуъри.

Във филма "Старецът и пистолетът" участват Сиси Спейсек, Дани Глоувър, Кейси Афлек, съобщава БТА.